Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Absolut Sverige af Mikael Jalving

Mikael Jalving
Absolut Sverige
294 sider
Jyllands-Postens Forlag

Det interessante ved bogen her er mangfoldigheden. Den kommer rigtig vidt omkring samfundet Sverige, der bliver undersøgt på kryds og tværs. Fra Skåne til stormagt. Fra Palme til Reinfeldt. Fra Kalung-sagen til slagene ved Lund og Helsingborg. Fra bandekrig til ensomhed. Det kræver et vist overblik og en god ironisk holdning at gå ombord i filosoffen Mikal Jalvings debatbog om landet mod øst, der skal undersøges nærmere for, hvad det er idag - blevet til af års slitage af regeringer, der ud fra bogens autonomes synspunkt har været enormt undertrykkende.


Bogen vil være svær at have med at gøre, hvis ikke man kender noget til Sverige i forvejen eller har en holdning til landet mod øst. Så er det lettere at følge forfatterens ønske om at forfølge længslen om det Sverige, der var engang, vedholdenhed, paragrafrytteri, orden i tingene og et stolt, vajende blå-gult flag.
Omvendt kan den på en vis måde bruges som dokumentar på et Sverige med billeder op gennem det nye tusindtal, og som ligger fjernt fra det mere diffuse, som vi ofte forbinder Sverige med.


Forfatteren har et særligt, skarpt blik for det groteske, så disse scener bliver naturligvis spiddet én for én, bl.a. historien om Samerne, som blev mindretal i deres eget land, og hvor holdningen var, at de ikke kunne tåle mødet med den moderne civilisation og derfor skulle afskærmes f.eks. fra el. Og til det ualmindeligt fint udkrystalliserede billede af politichefen Göran Lindberg, der i 2010 bliver idømt seks års fængsel for alfonseri og voldtægt. . . .


Egentlig burde alle læse bogen her, for de fleste af os har en holdning til svenskere. Ved at læse bogen bliver det hverdag igen, og broderfolket hinisides bliver en mere håndgribelig størrelse, idet bogen her er skabt af en mand med trang til at opleve og evne til at formidle videre, så vi bliver klogere og ønsker at debattere og undre os.