Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Bogens Folk af Geraldine Brooks

Geraldine Brooks
Bogens Folk
408 sider
Kastaniehøj

Når man som bogkonservator får ansvaret for konserveringen af Sarajevo Haggada, en hebraisk bog med malerier og tekster og sange om påsken, så har man sagt ja tak til noget ud over det sædvanige. Bogen er et uerstatteligt vidnesbyrd på jødisk historie, er blevet reddet i sidste øjeblik af en muslimsk muesumsmand, og nu opdager han så i sit arbejde et hvidt hår og fragmentet af en sommerfuglevinge, saltkrystaller og vinstænk. Hvert spor fortæller om bogens tilblivelse og færden over kontinenter i en rejse på mere end 600 år. Konservatoren, Hanna, går til prokektet med enorm ydmyghed og akuratesse, men efterhånden udruler der sig gennem arbejdet såvel kærlighed til Hanna selv samt svigt og svindel, så hun i perioden herefter heliger sig aboriginernes klippekunst; vor tids historie om stramaj.

Historie er der rigeligt af i den yderst velskrevne roman, og fantasien enorm. Vi kommer godt rundt i verdenshistorien og tilbringer nogen tid såvel i 1400-tallet som i 18- og 1900-tallet, et fantastisk spænd at gabe over for en roman, men det lykkes, og her skal det da også med, at haggadaen bliver spilet væk under inkvisitionen, indtil den altså bliver reddet af muslimer.

Bogen er en fortælling, stor og bred, om detaljerigdom, kærlighed til historiens gang, luner og folkefærd. Det kan være svært at holde gejsten oppe i mange timer ad gangen, fordi sproget visse steder er snørklet. Tager man bogen i småbidder, kommer det dog en til gode, idet det er en vigtig lektie at kunne være med i en bog over et halvt årtusinde.

Herudover får vi en fængslende beretning om jødernes og Europas historie gennem krige, inkvisitioner og familietragedier skildret gennem en altså 600 år gammel bønnebog.