Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Claras Krig af Clara Kramer

Clara Kramer
Claras Dagbog
368 sider
Gads Forlag

Det er vigtigt, at sådanne bøger her bliver sendt på gaden, ikke for at rippe op i krigens rædsler, men for at dokumentere, hvorledes mennesker kan leve og overleve under fuldstændigt vanvittige og meget ekstreme forhold; i dette tilfælde i byen Zolkiew, hvor en lille snes mennesker, polske jøder, levede og åndede under samme loft i en kælder ud af 60 overlevende og dem igen ud af ialt 5.000 under 2. verdenskrig.


For hver eneste side, vi vender i bogen, bliver vi ramt lige i hjertet.
Ikke kun på grund af handlingen og den triste baggrund, den udspiller sig i, men fordi ordene bliver smidt ud i hovedet på os, som om vi selv skal finde betydningen af dem i kaotiske og umulige sammenhænge. Fordi vi bliver sat til at føle med Clara, der sammen med os finder en helt ny betydning for det at leve. Fordi at menneskeheden og de moralbegreber, som er gældende, bliver sat på prøve og hvad ville man dog selv have gjort, hvis man stod med de valg, som Clara og hendes hovedpersoner står i.

Bogen er skrevet med baggrund i Clara Kramers dagbogsnoter under 2. Verdenskrig, hvor hun befandt sig godt gemt i en bunker, der var gravet ud i familien Becks kælder. Hvem kan man stole på, og hvilke fjender kan man lige pludselig alligevel regne med. Menneskeheden og tilhørsforholdene bliver sat på prøve ud i det ekstreme. Vi kan SE, hvordan de sidder bænket dér side om side. Vi OPLEVER den rystende hånd, der forsøger at tænde stearinlyset. Vi næsten kvæles, fordi vi kan MÆRKE, at der ikke er luft nok i rummet til at tænde et stearinlys.

Clara har sammen med sin forfatter, Stephen Glantz, begået en af de helt store dokumentarbøger. Et så stort tema og så god en historie må have været ganske vovefuld at sende på markedet. For historien kunne nemt have været ødelagt undervejs i en eller anden misforstået iver efter at gøre materialet teatralsk. Sådan bliver det heldigvis aldrig.

Bogen er særdeles velkomponeret og meget læseværdig. Vi læser ikke bare. Vi oplever. Tragedierne, folk der bliver skudt på, mens de stiger af toget, de forfærdelige bank på døren midt om natten. Det er dokumentarisme på meget højt niveau.