Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

De forsvundne - hedens sidste fortællere
af Palle Ove Christiansen

Palle Ove Christiansen
De forsvundne - hedens sidste fortællere
200 sider
Gads Forlag

Denne bog hører med til Danmarks cyklus. En kæmpe markfortælling om, hvordan det var blandt småkårsfolk, da folkemindesamleren Evald Tang Kristensen i 1873 tog på en mægtig ekspedition ud på heden.
Bogen er et enestående stykke litteratur med et flot indblik i menneskers verden i 1800-tallets sidste halvdel, og som ganske få år senere var væk.
Historikeren Palle Ove Christiansen, Dansk Folkemindesamling, har gentaget rejsen rundt om på heden, og idag ser vi så i fotograf Hans Saxgrens fotoudtryk mange af de steder, heder, og landstykker anno 2010, som danner baggrund for værket.


Ved hjælp af kort, sort-hvide fotografier, markeringer og billeder af vejrbidte mennesker og huse giver forfatteren os et helt enestående indblik i, hvordan jorder, skoler, hedelod, Tygesdatter, Halkærhuse, Jens Talund på Damgaard Mark og gravstenen over læreren på Simmelkær Kirkegård bærer Danmark frem med en storhed og en stolthed, der satte sine barske spor i vindstride agre og vinterlærerens længsel og evne til at beskrive samt  overleveringens trylle-, røver og troldeventyr.

Dette er en beretning om et Danmark for ikke så forfædeligt mange år siden, som vore forfædre for ganske få generationer siden var. Ikke en del af. Men de VAR det. Og et sådant værk skaber en tryghed for en tilværelse, der på mange måder idag kan føles meget mere tryg og overskuelig, men er den det så?

En vandring gennem folkesjælen fra dengang kan få os til at åbne øjnene op for, at der var nogle værdier i fortidige, snævre jordbrugssamfund, vi var i verden for at producere, og det var det.

Evald Tang Kristensen (1843-1929) benævnes fortsat som en af verdens førende folkemindesamlere, og hans enorme materiale af optegnede folkeviser, eventyr og sagn er bevaret komplet. Bogen her fremviser en perlerække af såvel fortællere som visesangere og andre småkårsfolk, som vi møder i det tøj, de gik og stod i.

En lækkerbidsken for enhver historisk interesseret.

Billedsiden er fortræffelig, og bagest i boen er der en nøjagtig billedfortegnelse over samtlige illustrationer, som bl.a. er klenodier fra museer samt værker i privat eje.