Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Den lange rejse af Jørn Riel


Jørn Riel
Den lange rejse
247 sider
Lindhardt og Ringhof

En stor sanselig oplevelse. Bogen er fortællingen om Leiv, der forliser ved Grønlands kyst efter at have sneget sig om bord på vikingeskibet for at hævne sin far. Som blev dræbt af bådens ejer, Thorsterin. Narua og Apuluk, begge inuitter, redder ham, og med dem kommer han til at genopleve mange dramatiske hændelser, før han accepteres som menneske.

Med bogen her har Riel fuldført den grønlandske fortælling, han indledte med Drengen som ville være menneske.

Selv kalder Riel sine fortællinger for skrøner. Forfatteren arbejder med sproget, så de skiftevis bærer sanselighed og storytelling med sig. Vinden og historierne fører ordene ind i vores mund, så vi kommer til at smage på dem. Riels skrøner er fortættede, så vi kommer langt ind i menneskets sanselag, mens historien står på, og lige pludselig er det forbi -, og bogen er slut som en god slædehunderejse over de store, hvide sletter.


Den lange rejse er en god bog, dels fordi historien, skrønen er god og levende. Men også fordi rejsen er længere, end man kan forvente af en forfatter, at han når ind i vore sind. Jørn Riel har altid haft en uforklarlig evne til at nå langt ind med de ord og bogstaver, der nu en gang er til rådighed i det danske sprog, og med den handling og de virkemidler, som man et sted er stødt på før i litteraturen, men som Jørn Riel gør til sine egne, sine særkender, sin, om vi vil, egne spor i sneen.

Det er som om, Riel beder sin læser om hjælp til at få fortalt historien om de store vidder deroppe. Vi er nødvendige for, at historien skal kunne fortælles, ligesom inuiterne er nødvendige for, at Leiv skal leve videre.

Der er noget magi over romanen her. Et sted i bogen hedder det, at forår var blevet til sommer, næsten uden, at de havde bemærket det. Der var jo så meget nyt at se og høre og lære.

Lad os dvæle ved det og bruge det som afsæt i, at romanen her bliver til en del af vores kulturdannelse, næsten uden at vi bemærker det. Det sniger sig op under huden på os, Fordi der er så meget i livet, så meget nyt at se, høre og lære.

Sansernes betydning, skrønens troldkunst, naturens rasen.

Det hele hænger sammen. Det er en cylus.

Det er noget af lærdommen.

Og den lære giver Riel os med på vejen. Tak for det.