Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Det gyldne bur af Katie Hickman


Katie Hickman
Det gyldne bur
432 sider
Forlaget Punktum

 

Der er storhed, sultaner, orient, østens skær, mystik og magi over romanen, der forgår i slutningen af 1500-tallet, hvor Konstantinobel er genstand for handel, rygter, mistro og hemmeligheder. Lad os bare sige, at vi er i Alladins Hule. Nærmere betegnet i Sultan Mehmets III´s harmen i byen, hvor der på de tider overraskende nok foregik så mange intime ting, at detaljerne nærmest giver os vellyst og absolut ikke står tilbage for dagens moderne udgave af udstillingsvinduer udi det erotiske: De frække sider på internettet.

Det er helt fantastisk så velduftende og nærmest sanselig, bogen virker på læseren, og det er en af de mest gennemreserachede og sprogligt matchende romaner fra den del af verden, vi har læst gennem længere tid.
Romanen har en flot vekselvirkning mellem Elizabeths nutidige verden i Istanbul - nutidens Konstantinobel -, tanker og overvejelser om, hvad det gør ved hende at grave i fortiden og tiden, hvor harem var steder, hvor også rænker blev smædet, chefeunuker blev tænkt forgiftet og smukke piger lod sig sætte op imod hinanden, hvor det hele var et spil, ingen vidste sig sikker på nogen, og hvor de absolut kønneste - og snildeste af dem - levede inden for sultanens mure i beskyttelse og pragt.
Romanen handler om Elizabeth Stavely, der i læsesalen på Det Orientalske Bibliotek finder et fragtment af en bortførelsesberetning, som har været gemt i århundreder. Hun har brugt mange energier på at finde spor, der kan kaste lys over den unge Ceilia Lampreys skæbne, og nu sætter hun sig så for at få resten af historien stykket sammen.

Og hvilken historie. Der bliver ikke lagt fingre imellem, hverken hvad angår erotik, handel, følelser, storhed og hengivenhed. Det er en fint sammenskruet ting, der giver et løft ind i fortidens pragt og paladser for nogen, for andre kvindeundertrykkende historik, men det er vist ikke meningen med denne bog at sætte fingere på det. Mere at fortælle en meget veltilspidset historie om verden i Det Osmanske Rige for århundreder tilbage.

Og det er lykkedes. Det må man sige.