Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Fatimas Hånd af Ildefonso Falcones

Ildefonso Falcones
Fatimas Hånd
900 sider
Cicero

Det giver en forståelse af sammenhænge og en europæisk kulturdannelse at vide, hvad der skete dengang, man i Spanien, og også andre steder i Europa for den sags skyld, begik udrensninger i så enorme mængder, at det gik over i historien og kom til at danne et hjørne af en central scene for opbyggelsen af de moderne tider.
Fatimas Hånd fortæller gennem hovedpersonen Hernando den frygtelige historie om ombringelsen af moriskerne, der blev tvangs-kristne, oprindeligt muslimer, men som der alligevel blev sået tvivl omkring ægtheden af udi det kristne, og som derfor var genstand for enorme forfølgelser.
Forfølgelserne blev foretaget med metoder så grusomme og en voldelighed så udslettende, at man må tage sig til hovedet over, at Middelalderen trods alt var så dunkel og grum, at man sidder med en bitter eftersmag over at lappe en så detaljeret og kreativ en roman i sig velvidende, at det er ganske vist, at det var sådan, det foregik.
Fortælleren, Hernando f.eks., mister sin første kone i det kaotiske billede af barbarisme, der herskede -, og giver ham øjensynligt det efterknæk, der skal til for nøgternt og med ildhu at kunne berette om, hvad der skete i en tid med inkvisitorer og som bombastisk raffinement at overveje at indskibe moriskerne med kurs mod Berberiet, og når de var ude på åbent hav at bore hul i skibene, så de druknede.
Sådan.

Kreativiteten og fantasien er enorm fra Ildefonso Falcones´ hånd, og man lader sig som læser rive med og føres gennem en imponerende, undskyld udtrykket, barbarisk verden i Granada, der for en anmelder af en vis alder leder tankerne hen på firsernes Shogun, der var så oplevelsesrig, at japanerne sad klinet med bogen oppe i næsen til og fra arbejde.

Hernando må gå grueligt meget igennem. Samtidig med at han rammes personligt bliver han på forskellig vis en iagttagers del af de planer, som rundt omkring ham iværksættes og rænkes for at komme de ugudelige til livs, heriblandt kætterne, det engelske folk med andre ord.

Andalusien og i det hele taget Spanien er jo i vore dage et yndet udflugtsmål. Som så mange andre kønne, passionerede og lidenskabelig egne af verden, vi besøger, har området en uhyggelig fortid, og den her slags bøger er udover det underholdende ganske nødvendige for at skabe balance imellem skønheden og udyret. Brobygning mellem mørke og lys. Linedans mellem de spiselige og juicefyldte frugter og de indtørrede og indskrumpede nødder, som er forgiftet langt mere, end vi kan forestille os.

Hvor var de bare grumme dengang. . . .

Om selve symbolikken i Fatimas Hånd kan det eksempelvis fra side 211 berettes:

Anmodningen om Fatimas hånd foregik i selv gæstgiveriets lille, kolde have i overværelse af kongen i hans egenskab af formynder og det brogede hof, der omgav ham.

Herefter følger en fantastisk beskrivelser af elskov og smerte.

Resten er nu op til dig kære læser. De næsten 1.000 sider er fyldt med netop både fryd og smerte. Men værd og vigtige at komme igennem -, også (og måske især) hvis du skal til Spanien til sommer.