Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Fra skældsord til slagord af Jeppe Nevers

Jeppe Nevers
Fra skældsord til slagord
225 sider
Syddansk Universiitetsforlag

En overordentlig fortættet, veldokumenteret, inspirerende og velskrevet bog om udviklingen af demokratiet igennem de seneste par hundreder af år eller tre. Nemlig fra dengang, hvor ordet demokrati var et skældsord, hvor det idag nærmest er et slagsord.
Hvad har fået dette til at fungere? Fungerer det, hvor kommer det fra, og inspireret af hvad?
Alt dette og meget, meget mere finder vi svaret og budene på i denne naturligt nok akademisk oriienterede bog, der sætter sine krav til læseren om at have styr på årstal, begreber og navne. Har man det, så er den guld værd. Og i hænderne på den rigtige læser, en ynder af dansk politiks historie og udvikling er det ganske enkelt en klassiker, man må have stående.

Demokratiet er ifølge Nevers´ pen noget, der har udviklet sig på baggrund af folkebegrebet og folkeviljen og ikke nødvendigvis på baggrund af ønsket om frihed og lighed. Således er det altså noget, der er blevet sat til søs for at kunne skabe forløberen for det, der idag kaldes en god debat.

Det er ren historie det her, og det tjener til Jeppe Nevers ære, at han ikke forsøger at sætte historisk perspektiv ind i nutidig kontekst. Læseren, den akademiske type, kan udmærket finde ud af at gøre det selv. Nevers holder sig til de historiske facts og betragtninger fra de første tiltag via tiden efter den franske revolution, over stænderforsamlingerne og til Hoover-institutionen, der i halvtredserne udgav en kvantitativ undersøgelse af demokratibegrebet.

Det vrimler med gode oplysninger, opslag og viden om en verden, der var, og som på mange måder er grundlaget for en del af den parlamentarisme, vi har i dagens Danmark idag. Og det er voldsomt så godt, det går ind, når man giver sig tid til at reflektere over bogens nuancer.

Flot arbejde.