Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Franco af Paul Preston

 

 

Paul Preston
Franco
327 sider
Gyldendal

Vi kunne godt have undværet de malende beskrivelser om, hvordan Franco på sit dødsleje blødte fra tarmene og havde store smerter. Det smager lidt for meget af øv-bøv, hævnen er sød.
Når det er sagt, så må vi sige, at her er tale om en fantastisk velskrevet og velresearchet dokumentar-biografi om en af de store og meget forhadte diktatorer, det nyere Europa har set.
Bogen er stærkt subjektiv og tager afsæt i, at Preston ville have gjort op med nogle af de myter, der omgav Franco under og efter hans lange tid ved magten -, f.eks. hvordan det ifølge hans tilhængere lykkedes for Franco at holde Spanien ude af 2. Verdenskrig. Preston har undersøgt det og konkluderer, at det skyldtes fuldstændigt andre omstændigheder, end det var muligt for diktatoren at have indflydelse på.
Der er ingen tvivl om, at Preston har gjort, hvad han kunne for at pille det selvforherligende ved Franco fuldstændigt fra hinanden, bl.a. viser bogen billeder, er dokumenterer, at Francos tilhængere har forsynet verden med billedmanipulation under et møde med Hitler. Franco nærede, lader det til, nærmest ærefrygt for den anden diktator og lovede at tilslutte sig Aksemagterne. Og så får vi i detaljer at vide, hvem der på hvilke tidspunkter blev ængstelige af de to og var mest i defensiven.
Mest af alt gør Preston et stort nummer ud af, at Franco kommer til at fremstå som en snedig, hyklerisk og bedragerisk mand, der holdt Spanien i et jerngreb ved hjælp af list og manipulation og ellers ikke tilførte landet noget som helst godt.
Forfatteren er superekspert, kan man sige det sådan, af Spaniens historie i Franco-tiden. I sit seneste værk,
I sit seneste værk, ”The Spanish Holocaust. Inquisition
and Extermination in Twentieth-Century Spain” (2012), udforsker han Francos langsigtede planer, den idelige sporløse forsvinden og udryddelsen af tusindvis af såkaldte modstandere. En tilstand der iøvrigt fortsatte længe efter den spanske borgerkrigs ophør.
Vi man blive klogere på Spaniens og Europas historie, er her tale om en godbid. Lidt bittersød måske men en godbid.