Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Gotham City af Niels Lillelund

Niels Lillelund
Gotham City
416 sider
Jyllands-Postens Forlag

 

Der er noget flyvende farmor over denne bog. Med lune glimt i øjet, fart over feltet, knaldgode personbeskrivelser og med en kærlighed til læser og sprog fører Niels Lillelund os gennem Gotham City, Batmans hjemstavn, New York, med al dens charme, poesi og gru. Bogen er befriende renset for beskrivelser af byen og omtaler af seværdigheder. I stedet ER vi i byen og oplever med vore egne øjne et inferno af stile, drømme, længsler og alt, hvad byen har at byde på - serveret smidigt og let på tå.
Der er virkelig sarkasme og morsomheder i bogen. Som på side 190 og historien om nogen, der efter terrorangrebet foreslog, at man da bare gav terroristerne fuckfingeren og byggede World Trade Center op påny med 300 etager - hvorfor ikke. Og et symbol i den retning på toppen af det hele. Og beskrivelsen af hvordan Bush med armen om skulderen på en branmand råbende ind i en megafon nok skulle lade terroisterne høre fra sig. Og så kunne det nok være, at Hillary og hendes modstander Giulani kunne omfavne hinanden i den fælles sag. Utroligt morsomt beskrevet og ikke bare morsomt. Med et tempo, så man kort dvæler ved episoden, den lagrer sig, og så er man videre i Lillelunds univers. På pladser, stræder, i bygninger, i historien, i baggrunden for byen, der i al dens vælde knejser, og lige pludselig opdager man, at folk i New York skam også kan dele en taxa: Én tog radioen, en anden dækkene. . . .
Sådan er bogen, fyldt med historier om byen, der aldrig sover, og hvor man kan opleve lidt af hvert på gadehjørnerne. Niels Lillelund fortæller sin historier med den lune, der skal til, for at man på en aften og i ét hug kan komme helskindet igennem en by, der er et inferno af oplevelser. Teksten og beskrivelsen bliver aldrig så mæt og fortættet, at man må have en puster. Vi er med på udflugt i New York, og det kan vi på en eller anden måde ikke få nok af.
Vi får f.eks. en forståelse af, hvorfor New Yorkerne spiser hurtigere end den gennemsnitlige amerikaner, og at sådan har det været fra begyndelsen. Når amerikanerne i gamle dage, i begyndelsen af 1800-tallet, gik hjem for at spise frokost, blev New Yorkerne i byen, fordi der var for langt hjem. At spise kom snigende som et fænomen af tidsspilde, i New York skulle man tjene penge, derfor er maden altid blevet indtaget hurtigt og effektivt -; grib et stykke og hastigt videre. Tilrejsende bemærkede det med væmmelse, hedder det i bogen, og sådan er Niels Lillelund god til at beskrive, hvad han mener om ting og sager, uden decideret at give udtryk for det. Han lader læseren om arbejdet. Godt gået.
Vi får en samling imponerende udtryk og historier fra den store by. Gotham City er efter vores mening et must, før man drager til New York. Så kan man egentlig godt lade rejselekturen blive hjemme.
Bogen kommer naturligvis også ind på det enorme udbud af film, som byen har lagt dæmpet belysning til -; lige fra Taxi Driver, over Woody Allens melankolske neurosebilleder og til A Bronx Tale, The Wrong Man og Falling Down.
Vi får et rigtig, rigtig godt indblik i og samling over, hvad New York kommer af, har lagt navn og rygte til i tidens løb, og vi får en kærlig og meget engageret beksrivelse af, hvordan det kan være at være på besøg derovre.
Et stykke samtidslitteratur fortalt med glæde, humor og udstråling.