Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Når Dagene Strenges af Hanne Reintoft

Hanne Reintoft
Når Dagene Strenges
328 sider
Peoples Press

 

Hanne Reintoft skriver godt. Mere er der ikke at sige om det. Og så har hun en god historie at fortælle; nemlig den om hvorledes rædsler og tragedier i skyttegrave for nu snart hundrede år siden lader sin nedrige jernhånd sætte sig spor i mennesker i generationer frem. Som når man i bibelsk forstand siger, at gode og dårlige egenskaber og oplever skal spores syv slægtled tilbage. Se det er den egentlige historie om denne flotte fortælling, der tager udgangspunkt i en gårdejer-familie i Slesvig, og hen over alle de kampe og forbitrelser, der følger i kølvandet på 1864-nederlaget og hen over spændingernes mange forgreninger.
Der er en hel, lille historieoversigt forrest i bogen, ligesom et kort over området og en slægtstavle hjælper os godt på vej, når vi begiver os ud i romanen.
Der er mange, gode historiske støttepunkter i bogen, næsten for mange og overvældende - eksempelvis kong Christian den Xs ridt ved Dybbøl Banke, overrækkelse af kopi af guldhorn og taler af H.P. Hanssen. Akuratessen omkring tidspunkter, navne og sange kommer på den måde til at stå foran handling lige i de situationer, og hvorledes almindelige mennesker ville sige hvad og hvordan og med hvilken accent. Men interessant er det da, og vi får lov at dvæle ved fortiden og således forstå, at en handling afføder den næste, og at det virkelig var strenge dage dengang, da vore forfædre kæmpede både indvordes og udvordes mod fjender indeni, udenpå og i omgangskredsen. Let har det ikke været. Det har heller aldrig været Hanne Reintofts metier at beskrive lette eksistenser. Det gør hun heller ikke denne gang. Til gengæld gør hun det gennem deres ord og handling på en let måde, så vi bedre forstår dem, deres valg, deres nuancer og forhåbentlig bliver bedre til at forstå os selv og at kunne rumme egne og andres handlinger, uanset om de senere måtte vise sig at være nok så uhensigtsmæssige.