Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Hellerup - historier fra reservatet
af Pernille Steensgaard og Makus Bernsen


Pernille Steensgaard og Makus Bernsen
Hellerup - historier fra reservatet
234 sider
Gads Forlag

Kører man igennem Hellerup sådan på vej fra Helsingør og til København, sådan nærmest på gennemrejse, så kommer man igennem det, som vel i en del sammenhænge står som noget ophøjet, den særligt, eksklusive elites ypperlige bastion, som almindelige mennesker på forskellig vis har lidt berøringsangst eller nærmere -respekt for. Sådan er det ikke nødvendigvis mere efter udgivelsen af dette flotte værk, som sætter fokus på historien bag den "fine" og i bund og grund arealmæssigt meget begrænsede bydel. Vel er det stadig et tilflugssted for sværvægtere i eliten, men der er søreme også en del, der bor herude, som stadig ikke forstår sig på området -, og som med falkeblik gennemskues af de faste, gamle Hellerup-borgere. Dem med falkeblikket som på et splitsekund kan se, hvem der bor er ny i Hellerup, og hvem der er en del af det etablerede forstadsaristokrati. Og hvor dem med falkeblikket udmærket ved, at klasse og smag og et hurtigt besøg af dem fra kongehuset tæller langt mere end, hvor mange penge, og hvor mange biler, man har. Det sidste taler man slet ikke om; det er dårlig smag.


Vi får mange indsigter i, hvilke Hellerup-fruer, der nyder at være det, og hvem der bare nærmest blev det ved et tilfælde, og hvordan de så har det med det her så mange år efter. Vi hører, at Hellerup-mænnerne lever vel til de er 82 med vinterbadning og motion, og når de endelig dør, annonceres det i Berlingske Tidende og ikke gennem telefonkæder.
Bogen er meget letlæselig og giver et fint sociologisk og antropologisk billede af et kendt kvarter i Danmark. Bogens tekst er ledsaget af uhyre fine stemningsbilleder fra området -, såvel med blik for de arkitektoniske perler som årstidernes forskellige og skiftende indtryk på stedet.
Vi får også den politiske historie, som har gennemsyret Hellerup fra dets oprindelse, og til de dage i 90erne, hvor politikerne holdt op med at fortætte Hellerup, altså ville forhindre at socialdemokrater kom til med flere biler og mindre grunde. Hvordan bystyret har gjort sit til, at Hellerup er forblevet Hellerup - og så alligevel ikke. For også her er kineserne på vej og er ved at få bygget det, som Hellerup nærmest kommer en ghetto - nemlig en ambassadeghetto. Den kiniesiske ambasade på Øregårds Allé ejer nemlig syv villaer i nærheden af hinanden. De anvendes som kontorer og ændrer områdets karakter. Og der var også nabokrig, da den saudiarabiske ambassade i 2009 rettede overvågningskameraer mod naboen og opførte ulovligt byggeri på grunden. Hvorefter ukendte gerningsmænd tog sagen i egen hånd og fældede træer i ambassadens have i nattens mulm og mørke.

Jo jo, der sker noget i Hellerup. En skæg, oplysende og seriøs bog.