Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Hjulskift af Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth
Hjulskift
212 sider
Turbine

En roman af høj litterær karakter. Tankerne ledes hen på Gun-Britt Sundstrøms Den ægte Mage, der for en menneskealder siden illustrerede, hvorledes Gustav og Martina danser parforholdets svære dans, når nan egentlig ikke rigtig ved, om man gider og har sår og skrammer, der forhindrer en i at binde sig. Humor og bid er den samme i Vigdis Hjorts nye roman om litteraturprofessoren Louise, der møder bilsælgeren True, der aldrig har læst en bog, men som tænder hendes begær og gør hende nysgerrig. Også fordi det viser sig, at True ikke er så dum alligevel og med sine 9 års skolegang har lært sit gennem TV og samvær med andre menensker, og hvad der nu ellers falder for. Også selv om hans hovedinteresse ved siden af biler er jagt og fiskeri . . .

Parforholdsspillet og usikkerheden bliver blæst godt op. Pudsige episoder som den der med, at man kommenterer udenrigsnyhederne for hendes skyld, at han måske med rette ikke bliver inviteret med til hendes venner, fordi hun ikke taler om ham og måske skammer sig lidt over ham, der er i hvert fald, hvad han frygter. Det afslører sig fint gennem bogens dialoger og hendes analyser, hvor lidt hun egentlig interesserer sig for ham, at hun vel i bund og grund udnytter ham, at hun bruger ham som eksperiment for at komme bort fra hendes konforme tanker.

Der er mindst én stavevejl i bogen(hende bliver til henne), hvilket burde skæmme, men det gør den på en eller anden måde ikke, netop fordi vihumoristisk og realistisk, søgende og ængsteligt, er nede at røre ved de basale instinkter, afprøvningen af relationer, berøringsangsten, længslen efter noget, og så bruger man det, der nu er, i forsøget på at få samling på sig selv.

Hamlet og Ødipus er inde over i romanen, bare kort nævnes de, men disse historiske mastodonter er blot nogle få af de vinkler, den meget velkomponerede og fine Hjulskift har.

Den er tillige yderst morsom og opstiller relieffet mellem det tilsyneladende umage par - en litteraturprofessor og en bilsælger. En tilsyneladende afgrundsdyb forskel der fra begges side vil kunne udløse foragt -, og som da også gør det i lettere grotesk form.

Det er herlig læsning, at høre Ture fortælle om alle de kunder, der vimser ind i hans bilforretning, lige fra parret der satstede på ét barn men fik to, og til dem, der brænder varm på en dyr bil, men ikke har grynene alligevel. Og så til Louises endeløse analyser om, hvad der er og ikke er et interessant liv og hendes angst for at spørge - frygten for at møde banale svar.

En meget læseværdig bog med et hav af nuancer mellem linjerne.