Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Jeg er en hær af Lars Husom

Lars Husom
Jeg er en hær
305 sider
Gyldendal

Det er noget af en virkning, man oplever, når man omkring side 200 i bogen uden varsel støder på den røde fane "Min sidste vilje", hvor bogens hovedpersonen nedskriver, hvad der skal ske i fald af, at han falder i Afghanistan.
Netop dette enkle virkemiddel er en stor del bogens berettigelse og bogens styrke. Der er rigtig meget sex i bogen livet, sat op imod det ultimative, hvis man dør, og hvad sker der, og hvis man oven i købet dør i krig. Det er en anden af berettigelserne. En overraskende og meget levende bog.
Vi følger hovedpersonerne i den fredsbevarende styrke i Bosnien og så igen ude i Afghanistan.
Temaet er oplagt i disse tider, hvor den ene efter den anden bliver sendt hjem i en kiste derudefra, og hvor pårørende og soldater, der står for at skulle afsted, ikke kan undgå at lade sig rive med af de patriotiske hensigtserklæringer kontra de personlige overvejelser og dramaer, man instinktivt ved følger med.
Bogen har rigtig godt fat i emnet og har godt øje for skismaet mellem livet og døden, som vi får indenbords allerede i bogens indledende kapitel ved, at en pige står af over for sex og dermed de naturlige drifter, fordi hun ikke kan dyrke sex med en soldier boy.
Bang - mere tydeligt kan det vist næppe siges. Udsigten til død og drama står i vejen for kærlighed og livet.
Bogen er skrevet meget letflydende og med læseren lige ved hånden. Ingen overvejelser om hvad hovedpersonen nu mener eller forfatteren tænker. Det er enkelhed og legende let stil.
Kan man udføre sin mission derude, mens man også skal forholde sig til dem derhjemme? Kan man klare det, er man en del af hæren, eller er man hele hæren, og skal klare det hele selv. Gode eksistentielle spørgsmål bliver kastet på bordet.
Vi får også øje på, at krigens rædsler stadig får os til at fjerne os fra det nære og det kære, også i en globaliseret verden, hvor vi i fredstid har nærheden med alle så ganske tæt på, så bliver det så godt som umuligt i krigstid at bevare integriteten med sig selv. For hvem er man?
Bogen lader sin hovedperson og dermed sin læser komme ud i sårbare yderpunkter og fortæller på fortrinlig vis, hvor kort afstand, der i virkeligheden så ER mellem de forskellige følelser. Og dermed mellem had og kærlighed, liv og død, omsorg og forkastelse.
Noget at tænke over. En bog til intellektet.