Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Jeg har ikke flere patroner af Mathias Høeg

Mathias Høeg
Jeg har ikke flere patroner
318 sider
Gads forlag

Døden indhenter os her på forskellig måde. Idag har de begravet en gardef¨silier Lubinnetsky. Han omkom ved, at joden skred sammen om ham, da han var på arbejde. Han har Jernkorset, tjent ved fronten. De, der var med derude på kirkegården, fortæller om den lange række af grave, der er kastet op derude, om de lange rækker kors, der rager op af sneen. Der er plads derude til os allesammen. Mon de derhjemme ved, hvad det vil sige at dø her.
På en meget medrivende facon beskriver Mathias Høeg, 26 år og i tysk krigstjeneste, om hvordan han selv med et hjerte som dansk må gå i tysk kristjeneste, men dog når kun at kæmpe kort tid på Østfronten, inden hans kamp må kæmpes i en iskold og udmattende sibrisk fangelejr.
Et fantastisk dokument om en tid, der bringer fortvivlelse og magtesløshed op til overfladen, og hvor liv og død bliver sat i perspektiv for os, der håbefuldt et sted aldrig må komme til at opleve sådanne grusomheder.

En sommeraften i 1915 blev den 26-årige sønderjyde Mathias Høeg fra Tirslund beordret i krig for Tyskland. En skæbne han delte med 30.000 andre mænd fra Sønderjylland, der siden nederlaget i 1864 havde hørt under den tyske kejser.


Det er barsk for sjælen men givende for livet at læse sådanne beretninger, som Mathias Høeg leverer. Her i nyudgiven bearbejdelse af Helle Retbøll Carl. Bogen er fyldt med grusomme betragtninger om dagliglivet under dødbringende forhold, men man kan jo nærmest vænne sig til det, lader det til, og med finurlig tilgang og humoristisk levering af anekdoterne indfører forfatteren os i en viden, som var det en film, der flimrede hen foran vore øjne.

Udover muntre og meget lidt munre historier om dagligdagen i sunhedsfarlige togvogne med sygdom og elendighed blandt soldater og fanger får vi også et godt indblik i geografi og historie i en vis del af Sovjetunionens historie.

Og holdninger og historier er der nok af:

Kapitalismens nationale krige er for intet at regne mod broderkrigen. Europas civiliserede stater har kæmpet mod hinanden i årevis, de har ført halvvilde negerstammer og Indiens folk til Europas slagmarker og lært dem at skære halsen over på de hvide mænd. Det har den hvide race, dergør krav på at være kulturspreder, gjort. Men alt dette er ikke at regne for det, der sker her i Rusland idag.. Ruslands intelligens går uværgerligt til grunde nu.

Holdninger og opstød blander sig i vrimmelen af store iagttagelser. Interesserer man sig for forne tiders oplevelser blandt soldater, krigsfanger og lejres logistik og bevægelse, er bogen her et must.