Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Din Næstes Hus af Jette A. Kaarsbøl

 

Jette Kaarsbøl kan alt med sproget i Din Næstes Hus

 

Jette A. Kaarsbøl

Din Næstes Hus

Gyldendal

376 sider - 299 kroner

 

 

At læse Din Næstes Hus er en vandring i sproglig ophøjethed.

Her er alt, hvad man kan ønske sig af ord, metaforer, genklange fra dengang og nu samt spraglende og springende blomsterbede af sprogbrug, der får en til at ønske sig dybt ind i litteraturen og blive der en evighed eller to.

Ønsker man sig i julegave en målrettet, fokuseret bog, som har et plot, der lidenskabeligt og ihærdigt arbejdes hen imod, så er der bedre valg på hylderne derude. Men ønsker man at erhverve sig verbal åndrighed, sproglig kærlighed, kultur at tapetsere sine indre vægge med og en ordstrøm og sammensætning, der flyder uden nogensinde at blive anstrengt eller kedelig, så er Din Næstes Hus et absolut rigtigt valg. Endda et meget vigtigt valg.

For her lærer man, hvordan man gør noget anderledes for at fange folk ind og få dem til at lytte - nemlig ved at være sig selv uden skelen til meningsmålinger, parnas eller popularisme. Man lærer, at det er vidunderligt befriende at kunne noget andet end at have en spændende historie i ærmet og så aflevere den på hurtigst og mest fængende måde. Kaarsbøls roman er et studie i at lade tingene sælge sig selv - ved at lade ordene flyde og alverden ske i den rækkefølge, det nu bare kommer i.

Forfatteren vil man næppe beskylde for at ligge under for de markedsmekanismer, som gerne vil løfte tidens mode til en sællert, der er presset ind i nøje udtænkte skabeloner for, hvad folket vil have.

Kaarsbøls bog oser af, at hvert ord, hver syntaks, kommer fra et sted i hjertet, der må af med sine ting, og fra det sted, hvor vallen af verbaliteter umuligt kan stoppes.

 

Handlingen i romanen vil kunne blive kaldt langsommelig, til tider kedelig og svær at fastholde målrettet. Og hvad så? Det er jo netop her, kunsten og litteraturen finder sin berettigelse. At der er ånderum og plads til det svære i disse tider, hvor alt skal være effektivt og planlagt og have et formål.

 

I dette tilfælde vil vi driste os til at sige, at det ikke giver mening at dømme om, hvorvidt Jette Kaarsbøl er sluppet godt eller skidt fra sin nye roman, For bogen ER her, ordene ER der, virkeligheden ER her. Det er det, vi må forholde os til.

 

Og vi bliver forkælet fra start til slut med steder, gader, bøger, genkendelige ting, som dukker op undervejs og holder os fast til en porøs handling, der helt givet skulle være skruet meget bedre sammen, hvis forfatteren skulle leve af at lave drama og thrillers -, nu lever hun altså af at lave litteratur. Og skeler tydeligvis ikke til, hvad der er gangbart i 2009 - de hurtige, nemme løsninger med de hurtige, nødvendige penge -, men går den anden vej og beriger bogsalget med et volumniøst projekt, der hjælper os til at forstå, hvorfor ordet bredspektret kan have så trange kår: Fordi vi er vant til, at tingene bliver igangsat udfra snævre præmisser: Ønsket om succes, anerkendelse, effektivitet, profit - og sex, det sidste er der sandt for dyden veloplagt meget lidt af i bogen - om noget. Tankevækkende - respekt!

 

Bogen skal læses 2 gange. Den skal læses mange gange. Og kan i det hele taget læses på mange niveauer. Først må formen nydes. Indpakningen med dens overflod af ordlege og syntaktiske konstruktioner må tages ind og gøre hjertet godt. Så kan man i 2. omgang se, at næsten hver tredie side indeholder stof nok til helt nye bøger. London, Dubai, byggebranchens afmatning, kommunale beslutningsprocesser, fingre stive af kulde -, mangel på smag i nogetsomhelst. Bare for at blive på side 17. Overført til hverdagsdansk befinder vi os i den absolutte nutid, og Kaarsbøl stiller spørgsmål om, hvad der egentlig er tilbage af de værdier og den smag, der var en gang. Flot. Gennemført flot. Det er ikke sikkert, hun har tænkt sådan, da hun skrev bogen, men det er de ord, hun efterlader sig på papiret, der giver liv.

 

Og tanke til de refleksioner over et liv, der måske hidtil er levet efter en bestemt skabelon. Måske vi bare skal lade det hele flyde -, som Kaarsbøl klogeligt har ladet det flyde over næsten 400 sider.