Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Judit Polgar - Mændene sat skakmat af Andreás Kepes

Andreás Kepes
Judit Polgar - Mændene sat skakmat
229 sider
Informations Forlag

Hvad skakeksperterne før i tiden gjorde uden computere, det får vi et bud på her, hvor det beskrives, hvorledes skakgeniet Judit Polgárs far på et besøg i en skakklub blev gjort opmærksom på, hvordan man gemte alle de store skakpartier i et enormt kartoteksskab. Hvis ét af medlemmerne ønskede at snuse lidt til sin kommende modstanders partier, sejre og nederlag, så fandt man det i skabet. På den måde lærte farmand og familie, hvor vigtigt det var at købe alle skakblade X 2(der var partier på begge sider), hvor far klippede ud, og mor klæbede dem op på karton, og det fortsatte de med i årevis - dag og nat. De ordnede sirligt det hele i små kasser, fik studenter til at hjælpe sig, og lige inden computeren kom på banen, indeholdt systemet mere end 100.000 partier. Ligegyldig thvem Judit Polgars modstander var, kunne man altid hitte vedkommendes partier.
Bogen her giver gennem små og store hændelser meget detaljerede beskrivelser af HVOR stort et forarbejde, der skal gøres for at blive en sand skakmester, og HVOR grebet og engageret, man kan blive af et spil, der basalt set handler om at flytte 64 brikker.
Bogen er også en oplagt diskussionshørmer. Naturligvis vil det som altid skulle stå til diskussion i hvor høj grad en farmand må pace sine børn frem til at blive de rene genier. Det er nu for enkelt at drage dette ud af bogen. Der er meget mere at hende i den som en grundlæggende diskussion om, hvorvidt computeren er skyld i skakverdenens småfordærv - eller det modsatte. En af skakkens helt store, Boris Spasky, mener f.eks., at computeren er skyld i noget af dårligdommen, fordi den fører menneskene imod en maskinel analyse. Hvor Judit selv har en anden mening, nemlig at TV er for tennis, hvad computeren er for skak. Idag kan millioner af mennesker med ét slag følge et parti skak på internettet. Forberedelserne kan foretages på nettet, og den personlige intuition begrænser sig til lokalet og skakpartiet, når mestrene og andre mødes.
Det er bestemt interessante diskussioner, hvor man skal kategorisere den i samme kasse som den om målfotos - skal man acceptere, at det er menneskeligt at fejle som dommer ved en kendelse, og så viser det sig efterfølgende, at publikum havde ret. Eller hvad???? og hvad med erkendelsen af, spørger Judit, af, at man idag med lethed kan operere en chip ind under pandelappen, som så har forbindelse til et sted et par værelser borte - med al den ekspertise, der kan købes for penge.
Der er skrevet man gode skakbøger i tidens løb om diverse mestre, deres partier. Denne er ovre i den mere populære og biografiske genre, hvor vi på et let sprog og en vis grad af underholdningsværdi får kendskab til en lang række af store skakspillere og deres baggrund, og hvordan deres nære i deres nok så unge alder fandt udfordringer til dem, som var passende.
En glimrende bog som fører os med til nogle af verdens eksotiske lokationer inden for skak og lader os møde nogle af verdens helt store skakpersonligheder.
Lad os komme hen og få støvet skakbrædtet af!!