Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Kejser Hadrian af Anthony Everitte

Anthony Everitte
Kejser Hadrian
404 sider
Nyt Nordisk Forlag

På en supermåde er det beskrevet i den nye bografi om Hadrian, hvor optaget han var af spiritualitet og åndrighed. Magien og astrologi havde kejserens store bevågnhed, og hvor en del af det havde været ulovligt længe, blev importvarerne fra Orienten sammen med andre okkulte kræfter særdeles populær under kejserdømmet. Det blev flittigt brugt i forsøget på at forsage sygdomme, stiumulere erotisk kærlighed eller simpelthen for at slå fjenden ihjel. Det blev besluttet, at magi kunne stikre en stridsvogns triumf eller fiasko.
Hadrian var også meget fascineret af astrologi, og vi får hele historien om, hvordan der blev udgivet bøger med forbandelser og trylleformularer, mens man siden har udgravet papyrus fra sandet i Egypten; papyrus som fortæller, hvor langt folk var villige til at gå for at slippe mørkets kræfter løs.
Hår eller neglestykker stjålet fra en frisør gav magt over deres ejermand, mens voksdukker gennemboret med nåle bragte smerte og død til deres menneskelige modstykker. Vi får også historier om, at få fanatikere ofrede deres eget liv, eller at nogen blev ofret for at redde et andet menneske eller en stat. Barsk læsning.
Stjernetydning, astrologi og besværgelser havde også kejserens interesse, og det er interessant læsning, at kejseren lagde sit eget horoskop hvert eneste nytårsdag og ud fra det lavede en liste over, hvad han skulle opnå i det kommende år.
Kejser Hadrian regerede det romerske rige i små 20 år, hvor Rom stadfæstede sin position som stormagt. Bogen her forsøger at beskrive Hadrians psyke samt liv og levned. Som dokument er der ikke en finger at sætte på varen, selv om Hadrians egne dagbøger er gået tabt, og historien har måttet sammenstykke Hadrians liv af mange kilder.
Vi får af forfatteren, en professor ud i oldtid, en meget fin og detaljeret indføring i romerrigets hostorie og bevægelser og også de detaljer og underholdende momenter, der hørte til dagligdagen dengang. Hadrian satte sit enorme fingeraftryk i verdenshistorien, hvor et for eftertiden meget synligt står den dag i dag i form af Hadrians mur tæt på grænsen til Skotland.
Hadrian var det, som vi idag ville kalde for et kultiveret menneske med mange interesser udi det intellektuelle. Også det fortæller bogen rigtig meget om. Opremsning af historien er der intet galt med.´
Og naturligvis beskæftiger bogen sig også med Hadrians privatliv, der bestod af et skinægteskab og en stor kærlighed for unge mænd.
Bogen er skrevet i meget opremsende stil, og der er ingen illustrationer. Derfor bør biografien læses som en roman om en stor mand, der engang herskede et mægtigt rige . . .