Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Kvinden i dalen af Ketil Bjørnstad

 

Ketil Bjørnstad
Kvinden i dalen
251 sider
Cicero

Man mærker i høj grad forfatterens egen kærlighed til musikken i denne vidunderlige bog om længsler, tabte drømme og forsøg på rekonstruktion af fortid.
Bogen bliver båret frem på en skøn forening af kreativitet og musik, så det går lige i hjertet.
Skrivestilen passer fantastisk til akkompagnementet af diverse G-harmonier og Elven, festtøj, Musikverein, Karajan og Brahms, satser og violinsonater i A-dur, turca-sonater og Rönisch-klaverer.
Der er noget stoisk og livsbekræftende ved musik, og der er også noget stoisk og livsbekræftende over måden, bogen er skrevet på, det barske tema til trods.
Den unge pianist Aksel Vinding forsøger i den tredie del af trilogien her at finde fodfæste igen efter sin Marianne Skoogs selvmord. Han plages af skyldfølelse og kan ikke finde ud af, hvordan han skal komme videre med musikken.
Et kreativt plot og dilemma for netop en kunstner, der således brænder inde med sit melodrama og sit tema. Han løser det i første omgang selv ved at flygte fra Oslo og op nordå¨for at finde sjælefred. Alt for meget her minder ham dog om fortiden.
Wow for et tema at skrive musik på. Og wow for en kombination den gode Ketil Bjørnstad har valgt at lægge handling i.
Der er noget bundsolidt over replikker, handling, fundamentet overskygger næsten den fine strøm af ord og adfærd i bogen. Man føler sig en lille smule hensat til en fortid, der var mere loyal mod cyklus, end tiden er idag, noget med vægt i ordene, troskab i realiteterne.

Natur- og miljøbeskrivelserne er fantastiske, og musikken nærmest vælter os imøde som et stort, brusende orkester, der vil fortælle os en masse om, at her er et stort drama, der optager en stor kunstner, hvis skygger hviler tungt over ham, som er dømt til at forsøge at formidle sin fortids smerte gennem kunsten.

Hvordan kommer man så til det, og kan det så overhovedet lade sig gøre, når man er en 19-årig lovende kunstner, har han til vodka og letlevende damer. Er det et skridt på vejen, eller er der en vej ud af tragedien mod kunstens fuldendelse.

En bog på et meget højt kunstnerisk niveau, der dels er kunst i sig selv, men som også forsøger dobbeltbundet at beskrive kunstens tilblivelse.

En simpelthen fremragende bog.