Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Kvindernes Krig af Anne-Cathirne Riebnitzsky

'

Anne-Cathirne Riebnitzsky
Kvinders Krig
286 sider
Politikens Forlag

En meget spændende og lærerig bog, der rækker ud over, hvad det vil sige at være i kamp i Afghanistan. Forfatteren tager også kampen med sit eget indre, og når hun nu er der, så kan hun lige så godt være der på dobbeltmission og forsøge at hjælpe med at give de stærke, afghanske kvinder den frihed, som de længes efter.
Bogen er en hyldest til kvindelige soldater men så sandelig også til kvinden selv, der med eller uden uniform må kæmpe på mange, forskellige fronter i et større spil i en krig, hvor oddsene ser håbløse ud, fordi den foregår via ældgamle kanaler og ganske, næsten statisk fastlagte traditioner.
Bogen giver stof til eftertanke for de, der er åbne. Det er der så nogle, der ikke er, men det bliver de nødt til at være på et tidspunkt, fristes man til at sige, for kampen kommer til at vare med alle virkemidler, list, penge, grusomhed, sex og ærlighed. Der bliver spillet på alle tangenter i en forståelses-krig, men det er måske lidt af en anden snak affødt af gennemlæsningen af bogen her.
Som iøvrigt med et frisk og sorgfrit sprog piller romantikken, hvis der er en, af soldatergerningen, for det er hårdt arbejde på side 78 at være aldeles rasende på en lille rengøringsmand, der har nogle hede vrangforestillinger om kvindelige soldater, og som nu stikker halen mellem benene og i erkendelse af overmagten lusker afsted langs muren. . . .
"Hello you very sex body", hvisker han.
"Who the fuck do you thing I am", råber soldaten tilbage.
SIkken balladescene og sikken et skisma, der her bliver trukket op i få gloser.
Man kan så diskutere, om lige netop DEN kønskamp ikke er taget en gang før, og om den slags ikke kunne klares med lidt humor. Hvad ville en kvinde for god ordens skyld sige til at blive overfuset på samme måde . . . Og lade en kvinde i blåt rengøringstøj forsvinde langs husmoren.
Det er et enormt antal kvinder og deres børn, der bliver kæmpet for mod Taleban, og det er værd at huske på, når den ene, danske soldat efter den anden kommer hjem i en kiste fra Afghanistan. Det var noget af det, man sloges for dernede. Var det så det værd?
Det må historien og eftermælet gøre op. I hvert fald kan vi gøre op, at lige her er der udgivet en spændende bog om linjerne og tropperne, kvinderne og mændene, i Afghanistan og verden over, der længes efter at udleve deres potentiale, og hvordan folk med overskud måske burde tage kampen op for folk med underskud og lade dem slippe fri af de lænkers åg, som snerrer dem.