Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Lenin af Kurt Jacobsen

 

 

 

 

Kurt Jacobsen
Lenin
382 sider
Informations Forlag

Det er i udpræget grad lykkedes historikeren Kurt Jacobsen at beskrive Lenin som en metodisk og åndeligt begavet mand, der fra et tidligt tidspunkt ved, at han skal få zaren fra tronen.
En intellektuel kapacitet der har lidt og smertet i og med, at hans bror blev henrettet for terrisme. Det gør så dybt et indtryk i Lening underbevidsthed, at han ved, hvilken vej, han vil i livet.
Resten er verdenshistorie.
Lenin var født i 1870, blev uddannet som sagfører, brugte dog aldrig sin uddannelse til dette formål -, hvis man da kan abstrahere fra, at de revolutionære mål og rænkernes indsigt, der hører til en hærfører, vil kunne kræve en advokats snilde og forhandleres snedige taktik.

 

Vi må erkende, at Kurt Jacobsen kan sit stof til fingerspidserne og med den relativt begrænsede plads, et 1-binds værk kan mobilisere om så stort et navn, får en mængde indsigt og overvejelser omkring de politiske intriger, voldeligheder og magtkampe i Ruslands paladers i begyndelsen af forrige århundrede.

Bogen kommer ikke uden om at fremstille Lenin som den brutale mand, han var på vej mod sit mål. Uden skelen til, om han havde ret eller uret, fejede han de mennesker til side, der trods alt stillede spørgsmålstegn ved hans viden og fremfærd.

Omvendt skorter det heller ikke på beskrivelserne af de nederlag, som Lenin også havde, og som fik ham til f.eks. at dæmpe sine paroler om væbnet opstand, og vi får også en kortfattet, men alligevel godt udtømmende beskrivelse af de forviklinger i kærlighedslivet med Inessa Armand, der måske og måske ikke synes at påvirke Lenins politiske arbejde. Her synes vi nu nok, at Kurt Jacobsen komme r let hen over og signalerer, at politik kan adskilles fra det kærlighedsmæssige, og at man skal splitte sig i to, hvis man vil.

 

De ægteskabelige forviklinger forstyrrede ikke Lenins politiske arbejde. Hmm. Enhver burde vide, at et mennesker er afhængige af et bagland, der fungerer, ellers har det bevidste eller ubevidste konsekvenser på sigt. Lenins helbred skrantede da også voldsomt efter 1917. - Så mon ikke det på en eller anden måde har påvirket Lenin alligevel.
Men lad nu det være. Vi har at gøre med en meget fin og læseværdig biografi om en spændende periode på verdensalteret.

Om bogen skriver forlaget selv:

Bogen skildrer Lenins liv fra barndommen i Simbirsk, til han døde isoleret og syg i 1924 i Gorki uden for Moskva. Læseren følger ikke alene Lenins politiske karriere, men også hans opvækst og liv som menneske og mand med både kone, familie og elskerinde. Biografien tegner et nærgående portræt af Lenins forvandling fra en almindelig russisk skoledreng i et velstillet borgerhjem til en kompromisløs personlighed, der ingen problemer havde med at ofre personlige venskaber på den revolutionære sags alter. For Lenin var menneskelig lidelse og død af mindre betydning, når det gjaldt om at vinde magten i Rusland, som det lykkedes for ham, da han i 1917 stod i spidsen for den russiske Oktoberrevolution, og oprettelsen af Sovjetunionen.