Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Opland PDF Udskriv Email

Jens Vilstrup
Opland
322
Peoples Press

Tager man de kritiske briller på, er der for meget unødvendigt, underlødigt sprog til, at bogen kan tages rigtigt seriøst, og for lidt til, at man bliver virkelig forarget.
Den lander sådan midt imellem.
Jens Vilstrup tager den kraftige pensel på, når udkantsdanmarks og oplandsdanmarks miljøer skal beskrives. Det er lige fra, at en af Thykjærs busser kommer skramlende - en moderne bus skramler nu ikke kan man indvende - til, at man kører tilbage vestpå som en åndssvag fjeder, nå da, og til, at man kan tælle et sted mellem ti og 20 kraftige eder på et overvældende antal sider.
Det er lige før, at det er udhængning af et parallelsamfund; dem der ofte kun eksisterer i kraft af en fælles, uudtalt ed om, at det her det er verden, og hvor skal man ellers være.
Et udbrud er for de fleste udelukket.
Det var det så for Jens Vilstrups hovedperson, Niels, der brød ud af fællesskabet og blev læge i København, men som nu er tvungent tilbage for at blive konfronteres med det miljø, der var hans engang, som stadig sidder dybt i årene på ham, og som ret beset er årsagen til hans problemer som læge. 
Den råhed og afstumpethed, ikke mindst på det sproglige og fysiske plan, der ofte kendetegner grupper i parallelsamfund bliver vi i bogen konfronteret med på en måde, så man virkelig overvejer, hvad der er gået galt for de mennesker der, og hvordan de har kunnet påvirke i generationer fremad og deres miljøer og deres omgangskreds.
Er råheden og sprogbruget vitterligt konstant så simpelt.
Hvis den er det, så har Jens Vilstrup gjort en god gerning ved at lade os få indblik. Hvis han har overdrevet er det synd for bogens budskab:
Underholdningsværdien er ok.  Småfinesser i sproget virker lidt urealistiske til tider. Vinker en vildtfremmed buschauffør til en. Kigger man op mod en måne for at se, om den er der - uden incitament?
Bogens helt store fortjeneste og berettigelse er, at man begynder at tænke over, hvor meget ens baggrund nu har spændt ben for en - eller hjulpet en på vej - gennem livet.