Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Gestalt PDF Udskriv Email

 

Jesper Peter Rasmussen & Bjarne Busk
Gestalt
280 sider
Frydenlund

Bogen er rigtig god til at formidle, hvad gestaltterapi egentlig handler om og giver selv denne anmelder, der i årtier har beskæftiget sig med diverse terapiformer, et nyt syn på den oprindelige gestaltbøn om, at kan vi mødes, så er det godt, ellers er der ikke noget at gøre ved det. Det skal ses som et udtryk for, at ethvert forsøg på kontakt er et møde, som måske lykkedes, eller også gør det ikke. Smukt at det kan accepteres, at det nogen gange bare mislykkedes, hvilket må være ok.

Bogen er fantastisk til  cases, hvor der er overføring og modoverføring på, så det basker, og kommer godt rundt om alle de gængse former for blokeringer og forsvarsmekanismer som eksempelvis projektioner, retroflektioner, introjektioner og deflektioner.
Her er bogen fejlfri.
Og rigtig god til at beskrive de sædvanlige fælder for behandlere som netop overføring og modoverføring. Forfatterne arbejder med begrebet, at i gamle dage var der folk, der blev sammen af økonomiske årsager, og at det kunne være en af årsagerne til mennesker blev slidte og skulle i behandling. Det er faktisk stadig sådan, overser forfatterne, idet at rigtig mange mennesker i krisetider ikke kan få solgt deres huse og hverken mentalt eller økonomisk kan komme videre i livet.

Man kan så undre sig over, at forfatterne ikke i deres litteraturliste har medtaget et af Gestaltterapiens hovedværker, Skraldespanden Tur-Retur af Fritz Pearls, hans selvbiografi og en must-læsning på gestaltuddannelserne rundt omkring, og en af de virkeligt autentiske bøger indefor gestalt-verdenen.

Ellers mangler der vist ikke så meget i lige netop den del af bogen, der bibringer selv en garvet gestaltterapeut nye indtryk og nuancer af denne psykoterapis opståen.
Humor mangler der heller ikke, når bogen fremturer med, at den oprindelige gestaltterapi, da den blev lanceret herhjemme i halvfjerdserne, var en terapiform, der leverede god underholdning, hvor folk oplevede, at der virkelig skete noget, og at man fik smæk for skillingen.
Siden, mener forfatterne, er der sket en del med gestaltterapien, der er blevet forfinet og raffineret, og idag bliver brugt i langt mere komplicerede problemstillinger indenfor coaching, stress og arbejdsmarked.
Forfatterne forsøger at give os et bud på, at der nu er ved at udvikle sig en 3. generation af gestaltterapi og sætte formen ind i rammerne anno 2015.
Forsøget på at sætte terapiformen ind i nye rammer og intellektualisere sig frem til, hvorledes den skal passe ind i et moderne samfund, det bliver ved forsøget, og årsagen er velsagtens, at gestaltterapi i dets grundform er gestaltterapi, og forsøger man at splitte den i atomer og tilpasse den, så bliver den netop ødelæggende for sig selv og de mennesker, man netop forsøger at helbrede.
Sandt nok er der kommet andre udfordringer for mennesket siden 70erne, men grundlæggende handler enhver behandling om at nå ind til kernen af sig selv, hvilket gestaltterapien var og er yderst effektiv og meget anvendelig til i dens oprindelige form.
Bogen forsøger at tegne et billede af, at gestaltterapien i disse årtier til forskel fra tidligere har udviklet sig til at beskæftige sig med parterapi, coaching, stress og arbejdsmarked.
Det er dog et noget fordrejet billede, idet ethvert gestaltinstitut med respekt for sig selv allerede dengang - og i hvert fald i firserne - havde grene, der netop forsøgte at imødekomme behov inden for familier, relationer og jobsektoren.
På den måde er bogen absolut ikke dækkende.
Det er den heller ikke, når den fortæller, at gestaltterapien de senere år har arbejdet sig hen til at være under indflydelse af åndedræt, meditation og i det hele taget østlig tankegang. Det var den i allerhøjeste grad også i halvfjerdserne og firserne. 
Når alt det er sagt, har bogen fat i det væsentlige i terapiformen. Nemlig at man gennem awareness, flow, opmærksomhedstræning og gestalt, såfremt man arbejder seriøst med det, kan nå ind til ens kerne og hjerte, droppe alle undskyldningerne og kommer videre i livet.