Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Min farfar nazispionen PDF Udskriv Email

Birgitte Dyrberg
Min farfar nazispionen
99 sider
Mellemgaard 

 

Det kræver godt nok mod og selverkendelse at skrive en bog om et medlem af familien, der gik den vej, som alene titlen fortæller.
Man siger bibelsk, at ens adfærd påvirker i syv slægtled fremadrettet. Den har forfatteren på det ubevidste fanget ganske fint. Hun skriver om sin farfars historie nu, hvor hendes egen far er død og, som det hedder, på utallige opfordringer. Nu har hun endelig kunnet skrive trods skammen og skylden over at være i familie med et menneske, der var på, som det hedder, den ganske forkerte side under krigen.
Bogen er yderst velskrevet og tiltalende og giver et unikt indblik i en familie, der på et sæt ikke ved, hvad der foregår. Som farfar bedrager og snyder.
Som han gør med alt og alle, hvis han kan få fordel af det.
Bogen fortæller også historien om et menneske, der lader sig påvirke, idet han måtte forlade sit elskede Norge og kun overlevede på sulteløn i den danske marine for 10 kroner om måneden plus kost og logi. Og som under uheldige omstændigheder har måttet forlade sit lille barn for to år senere at komme tilbage for at opdage, at moderen til barnet er blevet gift med en anden.
Fragmenter som disse alene endsige farfaderens arbejdsløshed kan næppe i den brede befolkning forsvare at et menneske forfalder til at blive spion og arbejdende for tyskerne på krigsfronter og i koncentrationslejre. Det fortæller dog en historie om, at føler man sige inderst inde fornedret, ydmyget og lider afsavn, så er der ikke nødvendigvis langt fra et liv i glæde til et liv i afmagt og kynisme.
Forfatteren kommer rigtig godt omkring det følsomme emne, det må være at skrive om sin skrupelløse farfar, der må have været både charmerende, beregnende og med lige dele psykopatiske træk og evne til at se flot på regler, normer og konventioner.
Det uhyggelige er, at Birgitte Dyrberg får beskrevet sin far, så nogle af hans karaktertræk kommer til at lignde dem, vi selv har i store dele af vores hverdag -, vi handler ofte på instinktiv overlevelse - for gennem planlagt velovervejthed at få livet til at køre videre.
Læs bogen her og bliv en smule klogere på dig selv eller nogle fra din omgangskreds.
Det er også lykkedes forfatteren gennem bogen at fremelske den dunkelhed og dysterhed, der omgiver disse dele af krigen.
Vi tror ikke, det har været let at skrive denne bog. Det har muligvis være ganske befriende, da der var sat punktum.
Resultatet er dog blevet en flot, lille skildring om et menneske, der har præget en familie i generationer frem.