Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Mine helte PDF Udskriv Email
 
Jørgen Leth
Mine Helte
232 sider
Gyldendal
Mens man stadig sidder og filosoferer over, om  det på ret dansk hedder mørkets hjerte, som det står i bogen,  eller hjertes mørke, og hvad der kunstnerisk vil være det mest frihedssøgende, så er man fuld af beundring over, hvor langt sprogligt, holdningsmæssigt og samfundsmæssigt, Jørgen Leth kommer.
Ordene kommer væltende og beskriver den kant, hvormed kunstneren har fat i sine omgivelser og oplevelser og samtidig det vidunderlige tomrum, den afstand til tingene, det magiske ekko af stilhed, hvor tingene for alvor sker, hvor ny ideer brænder igennem, og hvor kunsten virkelig skabes.
Jørgen Leth beskriver i sit værk de mennesker, han gennem tiden har set op til og beundret, måske ikke som det hele, de repræsenterer, men for nogle af de egenskaber, der har gjort dem til de figurer, de nu er.
Det er høj som lav, populær eller ikke populær, diktator eller kunstner, farverig eller kedelig, rummelig eller stivnakket.
Det absolut vigtigste for Leth er friheden og friheden til at mene og udtrykke, hvad han mener, uden smålig hensyn til normer, doktriner, og hvad der er god tone på parnasset.
Det er befriende læsning, at også en stor kunstner og forfatter har brug for folk at se op til; at en bevægelse gennem livet ikke kommer uden inspiration fra andres metoder og muligheder, et sprog bliver ikke skabt og en holdning ikke knæsat uden kontakten med en stor bid af universets kræfter - og menneskeskæbner skabt af universet.
Jørgen Leth beskriver sine helte som alt fra visioner, ekstremt nysgerrige, en original cool stemme, hverdagslivets syngen og dansen på magisk vis, yndlingsskurk og meget, meget mere.
Forstår man at adoptere bare en anelse af den rummelighed, som mennesket Jørgen Leth tydeligvis besidder i sin beskrivelse og sit delvise knæfald for store som små mennesker i bogen her, så kan man nå et rigtig godt stykke i sin menneskelige udvikling.
Imponerende læsning.