Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Stumper af min mor PDF Udskriv Email

 

Melissa Cistaro
Stumper af min mor
380 sider
Profic

En velskrevet, kærkommen, vidunderlig og følelsesladet roman helt udover det sædvanlige. Bogen sluger man og kan ikke lægge den fra sig, fordi emnet er så subtilt og teksten så nærværende, at man dirrer af glæde over, at nogen kan skrive så godt, og harmes af sorg og vrede over, at man i en familie kan behandle hinanden sådan.
Velvidende at det har man gjort til alle tider.
Vi følger Melissa Mistaro, der som tre-årig ser sin mor pakke sine sager og forsvinder ud af Melissas liv. Langt senere i livet må Melissa skrive 47 notesbøger om moderen og forholdet til hende i håbet om og nødvendigheden af at forstå sin mor -; hvad kunne drive hende til at forlade sin familie og sin lille pige, der har et kæmpehul i sig over det tab, som enhver frafalden mor nok så velungerende eller dysfunktionel efterlader i et lille barn.
Mor og datter mødes igen senere i livet, og moderen gentager mønstret fra dengang - hun forlader sin datter, der som dengang ikke er i stand til, at skrige til sin mor, at hun skal blive, og at hun bukker totalt under, hvis hun bliver forladt igen.
Melissa forsøger at klare det med et ja-ja mor, men er ved at spises op af uforløste følelser, der resulterer bl.a. i hendes overvejelser om, hvorvidt hun på det foreliggende grundlag overhovedet er i stand til forsvarligt selv at være mor og kvinde i et forhold. Bange for at være sig selv.
"Sandheden er, at jeg ikke ønsker, at mine børn skal se mig. Jeg er skrækslagen for, at visse hæslige sider af mig selv skal kunne dukke op til overfladen, når min mor dør. Jeg ønsker ikke at miste den del af kontrollen over mig selv, jeg så omhyggeligt bevogter".
Sproget i bogen er letflydende og ubesværet. Læseren er ikke efterladt på sidelinjen men er med Melisssa i hendes længsel efter vished og søgen efter ro i sjælen.

Forfatten er rigtig god til at skabe farverige stemninger og metaforer.
Vi har at gøre med et stort forfatterskab, der har budskab til alle os, som har noget at tilgive i forhold til andre. Kan man det? Kan man andet end forsøge? Hvilke konsekvenser har det, hvis man gør det ene frem for det andet?Hvis vi gav stjerner for ægthed, vedholdenhed, fasthed i sproget, ville vi give den seks ud af seks stjerner. Det samme ville vi gøre for en forfatter der formår at gøre sin fortælling til noget almengyldigt på en måde, der rammer os lige i hjertekulen.
Vi kommer rigtig, rigtig langt omkring lige fra udsigten til bestemte steder og så dybt ned i mytologiren, hvor Medea dræber sine børn.
Så er scenen sat for den universelle tragedie. Og for det symbolske i en helt igennem fantastisk bog.