Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Det første fængsel PDF Udskriv Email
Det første fængsel
 
Johan Heinsen
Det første fængsel
100 sider
Aarhus Universitetsforlag
 
Det er en barsk bog det her men også en meget velskrevet historie om fængslerne for nogle hundrede år siden, der mildest talt ligger i en ganske, ganske anden klasse end de luksusceller med bad og TV, som livstidsfanger i Danmark bliver anbragt i idag.
Tvangsarbejde, fangeoprør, brutalitet og torturinstrumenter, Trunken på Amager, opbygningen af fængslerne i 1850erne efter amerikansk forbillede.
Forfatteren gør op med den forestilling, at fængslerne i Danmarks 1800-tal ikke var en egentlig ny og humanitær opfindelse men så at sige mere gammel vin på nye flasker. En videreudvikling af noget eksisterende.
Inden da var straf på grund af ganske, små og simple tyverier ikke sjældent lig med en tur i galgen. Konger havde imidlertid ind imellem brug for tvangsarbejdere til at ekspandere, hvorfor man på forskelliig vis brugte fanger -, som så endte i galgen, når de ikke længere kunne arbejde.
Eller var man lidt mere uheldig, så endte man i et fængsel, der af sikkerhedshensyn blev tilført så lidt ilt, at fangerne utilsigtet døde.
Jo, jo, det er også historien om Danmark.
Læs mere om bøgerne på:
 
 https://unipress.dk/bogserier/100-danmarkshistorier/