Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

En hustrus hævn PDF Udskriv Email

 

 

Sara Paborn 
En hustrus hævn
211 sider
Modtryk

Det er tider for kvinder, der har følte sig forurettede. Det er der mediesalg i. Når det så er sagt, så er det her en bog, der stikker lidt dybere og bredere end afdækningen af stupide mænd, der opfører sig chauvinistisk over for deres kvinde.
Den kan endda, om vi vil, lære os noget om, hvordan vi med succes kan behandle hinanden i parforhold.
Basalt helt handler den om et ægtepar, der har været gift i mere end en menneskealder, og hvor manden har været ekstremt hånlig, ydmygende og nedgørende overfor sin kone.
Og hvor konen så til sidst finder på at dræbe ham med gift - og slipper afsted med det for så at vinde sin frihed tilbage.
Handlingen er beskrevet med indlevelse, er detaljerig og ikke mindst humoristisk, at man læser bogen på et par timer og føler sig både godt underholdt og samtidig oplyst.
F.eks. om at man gerne må mene, at mennesker er overvurderede, hvad hovedpersonen, Irene, mener på et tidspunkt. Det er de færreste mennesker, hun dybest set bryder sig om. Lejlighedsvis kan vi andre falde for fristelsen til at mene dette, men eftersom det ikke altid er fine ord på parnasset, så må vi hellere holde det for os selv. Her legaliserer forfatteren gennem sin hovedperson denne holdning.
Også det, at man lærer noget om livet, når man skal holde gang i fyret. Og -, er det rimeligt at ingen dør efter kampen og fejden i et ægteskab, spørger Irene sig selv om efter, at Horst, ægtemanden, gennem mange år har terroriseret hende.
Han tramper på hende, jokker på hende, behandler hende decideret usselt, og har det været forfatterens hensigt at få os til at se lidt indad og få os til at føle os for gode til at behandle partneren usselt og gør vores til at løfte samværet, ja så kan det meget vel være lykkedes.
Ens valg her i livet og ens fravalg, det er også ens tab, konstaterer Irene et sted. Og ironisk nok har handlingen arme til Danmark, hvor Irene er på kursus og mærker suset ved at være seksuelt sammen med en anden mand. Ikke noget særlige men hun mærkede suset og lægslen efter noget mere intimitet, hvorfor hun også var utro ti år senere.
Spændingsmæssigt er bogen fint bygget op. Med tilbageblik på de første år i ægteskabet, så tilbage til nutiden, hvor Horst er grov og ganske ubamhjertig, ødelægger Irenes fine sko og smider hendes elskede bøger ud, og så frem til de formler og giftstoffer og indkøb, som Irene foretager sig for at finde den giftblanding, der kan dræbe Horst langsomt. For han må ikke dø for hurtigt, og en skilsmisse ville også være for let en løsning for Horst, der alligevel ville få det meste af parrets værdier. . . . 
Hold da op hvor er Horst en led fyr. Hvor sympatien skal ligge efter, at Irene trods alt selv har indvilget sig i giftemål med den charmerende psykopat for en menneskealder siden og bare længes væk; ja det lader forfatteren os selv om.
Bogsyn er ikke i tvivl. Sympatien må skulle ligge hos den læser, der fremover vist må være lidt mere forsigtige med, hvordan man behandler sin tilkommende. Man ved jo aldrig, om giften lurer om hjørnet. Samtidig med, at vi indser, at nedbryder vi et andet menneske og på mindste måde afviser vedkommendes holdninger, så slår vi også noget af os selv ihjel.
Flot beskrevet i en flot bog.