Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Outsideren PDF Udskriv Email

Outsideren

Stepen King
Outsideren
601 sider
Hr. Ferdinand

Stepen King har været en af de helt store spændingsforfattere i mere end en generation. Det har været sjovt at følge hans udvikling med pen og computer i de år, der er gået siden debuten med The Glass Floor, en novelle han fik udgivet efter at have gået grueligt meget igennem med en far, der forlod familien, da Stepen var to år, småsnyderier med plagiater af andres værker, en fattig tilværelse som arbejder i en campingvogn osv osv.
Alt det der nu er historie og også historien om den amerikanske drøm, hvor man mod alle odds arbejder sig frem til at blive en af de helt store måske førende på sit felt. Og vedbliver med at være det, også selv om han har haft ulykker meget tæt inde på livet.
Outsideren er det senste skud. Terry Maitland, træner for et basseballhold, arresteres midt under en kamp på det lokale stadion. Anklaget for forbrydelse og mord på en 11-årig dreng.
Mens lynchstemningen i den lille by spreder sig, opdager efterforskeren og distriktslægen, at Terrys alibi er helt på plads, og de må opgive og ræsonnere, at der er overnaturlige kræfter på spil. Ondskab, djævelsk ondskab.
Så er vi godt igang og har været det længe.
Det fine ved Kings værker, selv efter 50 bøger, er at man på ingen måde mærker metaltræthed eller rutine eller venstre-hånds eller standardiseret persongalleri. 
Således også i Outsideren.
Hvor forfatteren endvidere anvender en række tricks til at øge spændingen og holde os fangne som læsere.
Korte kapitler, datoer, ændring i skrifttyper (f.eks. en skrivemaskine), mundrette dialoger, så det er på en vis måde ligegyldigt hvor man kommer ind i romanen, så er der puls og liv.
Liv jovist men samtidig meget makabre og malende beskrivelser af eksempelvis den 11-årige drengs lemlæstede lig. Man skal være lidt rustet for at læse bogen. Hvilket man jo også ved, når man går igang med Kings omfattende bibliotek.
Som i mange af Kings andre romaner er vi ude i noget, hvor en afholdt person bliver trukket ind i makabre affærer, og som er tæt på at blive uskyldigt dømt. Og tæt på i juridisk forstand at blive henrettet. Dømt bliver han da også i første omgang i folkets domstol, som man siger.
Outsider er endnu en af Kings granskninger af det gode og det onde. Den gode, solide ægtemand, en elsket træner og så et bevis mod ham af ond fysisk karakter der ser klippefast ud. 

At han er solid ægtemand understreges af de faktum, at han hele tiden har sin kone med på sidelinjen. Her tilføres bogen en ekstra dimension, for hvordan reagerer hun i de forskellige faser af undersøgelser og beviser mod manden.
En yderst spændende roman, det kan ikke overraske, og dem er der altså så mange af, men at den også er nærmest familiær og varm, det er lige det der hæver den til en ekstra klasse, og sådanne påfund er, at King er og bliver King.