Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

De bornholmske husmænd PDF Udskriv Email

De bornholmske husmænd: Genindskrevet i historien

Finn Kjerulff Hansen
De bornholmske husmænd
412 sider
Turbine

 

Bornholm, Bornholm, Bornholm, du min dejlige ferieø. Sådan lyder den gamle traver, og den er helt umulig at lade være med at nynne, efterhånden som man traver sig igennem bogen her, side for side, mil for mil, by for by, hus for hus.
Har man et ønske at vide, hvordan solskinsøen har udviklet sig gennem årene, og hvad der har givet grundlag for udviklingen af økonomi, erhverv og turisme i det lille ø-samfund, så er det her en godbid udover mange grænser og på mange niveauer.
Det fede ved bogen er, at den ikke idylliserer men menneskeliggør forholdene på øen og også fortæller om husmændenes manglende evner og lyster udi det regnskabskyndige, og at reelt først var ved indførelse af momsen i 1967, at husmændene nærmest blev tvunget til at føre regnskab. Så kom i 1970 kildeskatten, der stillede helt andre krav til regnskabet, og så var der altså nogle af husmændene, der kom virkelig på den og måtte søge hjælp hos landbrugskonsulenterne, der idag er synlige hos f.eks. Bornholms Landbrugs- og Fødevarer.
Forfatteren har haft sine helt egne personlige grunde til at skrive bogen her, der er vanvittigt oplysende og meget nærværende. Han kom tilbage til fødeøen Bornholm efter 45 år på Sjælland. Man kan næsten fornemme hans smerte ved at vende tilbage efter så mange år og opdage, at de huse og gårde, han kendte som barn, og hvor der altid var nogen hjemme. I 2013 var der legeredskaber i haven, men ingen børn., og Finn Kjerulff Hansen mindedes tiden, hvor det ganske vist kneb ind imellem med at finde legekammerater., men hvor morfar fortsatte med selvbinder og skrålægger indtil pensionen.
Pensionen der for mange husmænds vedkommende blev det vendepunkt i deres liv, hvor de endelig kom til lidt penge, som forfatteren skriver i bogen.
Forud var gået slid og slæb på husmandsbrugernes arealer, der ofte var ganske små, og derfor i mange tilfælde ikke kunne indbyde til mere end 3-4-marksdrift på skift mellem byg, havre, rug og senere roer på bekostning af havre eller rug.
Det er en vigtig bog, der er skrevet. For ikke nok med, at vi får et fint indblik i husmændenes økonomiske og politiske indflydelse på Bornholm lige fra Ibsker, Klemensker, Nylars og til Østermarie, og hvad de ellers hedder de der byer med meget specielle navne. Vi finder også en del statistik og personnavne i bogen, ligesom vi ved læsningen af det grundige værk får smag på og indblik i, hvad husmænd er for nogle, og hvilke muligheder og hvilken betydning de generelt havde  landet over.
Flot arbejde.