Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Aahusianske gadenavne PDF Udskriv Email

Aarhusianske gadenavne: Historien om 760 gade- og vejnavne i Aarhus kommune

Leif Dehnits
Aarhusianske gadenavne
424 sider
Turbine

 

Er man Aarhusborger, så er det her altså virkelig klasse og nytænkning. En bog at gå på opdagelse i, en bog der nærer interessen for historie, en bog fyldt med viden, overraskende anekdoter, billeder fra gamle dage, ældgamle boligannoncer osv. osv.
For et års var der en debat vist begyndt i byens dagblad om, at kun 7,3 procent af vejene i Århus er opkaldt efter kvinder. Det mente Socialdemokratiet, at det måtte man gøre noget ved. I 2003 var det kun 1,8 procent af vejene, der var opkaldt efter kvinder, skrev avisen, så lidt er der da sket på området.
Nu kan man så få syn for sagn. og dykker man ned i de enkelte områder af byen og i bogen meget overskuelige sider, der er opdelt alfabetisk, så passer det vist nogenlunde. Interessant at anmelde en bog med baggrund i den viden.
Udover det, ja hvem skulle så have vidst, at gode, gamle Åbyhøj før 1902 hed Valby? Og hvordan skulle man vide, at Fiskergade i 1897 havde ordinær, tværliggende brolægning, mens FiskerGYDE havde pigsten og kørefelter i granitsten. Og at Finsensgade er navngivet efter lægen Niels Ryberg Finsen, der var født på Færøerne i 1860, eller at vognmand og droskefører Niels Madsen i 1915 fik overdraget sygetransporten i Arhus Kommune?
Ja, det ved man måske, hvis man er meget lokalhistorisk interesseret, og der har da også været skrevet om i pressen før, at Århus også har haft sit Valby. 
Men nu er der ligesom med bogens udgivelse her meget mere ude i det offentlige rum, og de små skæve historier og krinkelkroge og visdommen fra dengangs tænkning i vejnavne bliver åbenbaret på eet sted. Det er dejlig læsning og animerer til større  og intensive vandringer rundt i Aarhus´ kvarterer.
Enkelte steder kunne bogen dog være en smule mere præcis. Eksempelvis er Møllegade nævnt to gange. Det er fint nok med en total gennemgang af hele Mølle-området som Møllestien, Mølleengen, Møllevejen osv, osv. Men vi, der ikke er helt så velbevandret i lokalhistorisk geografi og oplysende nørderi, kan ikke helt hitte ud af, om det er tale om samme gade, der eet sted er betegnet som oprindeligt heddende Farvergyde, et andet sted skal vi se under Vestergade, og om det er den, der også blev kaldt MølleGYDE, som der står i en af beskrivelserne. Måske er det anmelderen her, der er for dum, men sådan er vi helt sikkert nok nogle stykker, der skal have tingene skåret endnu mere ud i pap. . . 
Når det så er sagt, så er der stof til timevis af fordybelse og berigende inspiration til at gå yderligere på opdagelse i historien omkring Danmarks næststørste by.
Bogen kommer omkring cirka 760 gader, stræder, pladser og kvarterer, såvel nuværende som nedlagte og er skrevet af Leif Dehnits, der har været ansat 27 år på Lokalhistorisk Samling ved Hovedbiblioteket i Aarhus. Han har haft gang i ekstremt mange tråde for at kunne researche og samle dette meget fine værk.
Der kalder på taknemmelighed fra os, der bor eller har boet i Aarhus, og som på en eller anden måde har et forhold til de veje, vi kører ad, steder vi besøger, forretninger vi handler i eller områder, vi bare passerer.