Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Drengen der voksede op som hund PDF Udskriv Email
Drengen, der voksede op som hund Bruce D. Perry, Maia Szalavitz 9788741273648

Bruce D. Perry og Maia Szalavitz
Dengen der voksede op som hund
Hans Reitzels Forlag
454 sider


Det er ikke spor frugtbart at læse psykolog Susan Harts fuldstændigt næsegruse knæfald for Bruce D. Perrys værk. F.eks. skriver hun, at Perry er en af de sjældne forskere og børnepsykiatere, som har hjertet med sig i alt, hvad han gør.
Det må man nok sige er en påstand, der vil noget.
Hvor ved hun det fra? Kender hun alle forskere og børnepsykiatere?
Vi ved godt, at Susan Hart er uddannet gestaltterapeut, og hvorledes man arbejder med hjertet i disse sammenhænge. Men at påstå, at andre behandlere ikke har hjertet med i deres virke er en oplagt fornærmelse mod en hel stand og ikke klædeligt for en ellers udmærket bog.
Hun understreger videre, at bogen beskriver, hvorledes der i USA hvert år er millioner af underretninger til socialforvaltninger om børn, der har været udsat for misbrug eller omsorgssvigt, og at en trediedel af disse bliver bekræfter.
Der er ingen grund til at antage, at forskellen på disse tal, set i forhold til befolkningens størrelse, er så meget anderledes i Danmark, skriver Susan Hart.
Jo, det er der lige netop grund til at antage. Danmark og USA er to meget forskellige lande med forskellige tilgang til våbenlovgivninger, strafudmåling, behandling af fattige, mangel på sygesikring, kulturenes forskellige rådhed, børneopdragelse osv. osv. Så det er ganske enkelt umuligt direkte at overføre tallene fra det ene land til et andet.
Det forord, der i lange vendinger lægger op til, hvor fantastisk, forfatterne er, kunne vi godt have været foruden. Vi kan godt selv læse.
Når det så er sagt, så er der meget at lære i bogen. Og det, der gør den stærk er de forskellige cases, forfatteren beskriver meget fint. Vi skal overse forfatternes egne selvforherligende vendinger som gennem vores terapi gik det langsomt men sikkert op for os eller hurtigt blev vi klar over, og den slags. Bogen understreger vigtigheden af, at selv meget udfarende eller såkaldt usamarbejdsvillige børn eller børn, der har haft meget store traumer inde på livet, står til at kunne få en god fremtid, hvis de bliver mødt, hvor de er, og hvis der er voksne, der tager dem seriøst gennem ord, handling eller små berøringer.
Bogen fortæller os en masse om, hvordan terror, misbrug og katastrofer kan påvirke et barns sind -, og ikke mindst hvordan dette sind kan komme sig, overleve og leve med de rædsler, det måtte have været udsat for. Forfatteren eller forfatterne fortæller han/de om videnskabens syn på den menneskelige hjernes evne til at komme sig over traumer, og hvorledes viden og analyser og erfaring blandt behandlere og lægfolk kan være med til at få folk til at komme sig over de mest ekstreme og stressede og traumatiske faktorer som krig, vold, overfald osv. osv. osv.
Bogen er en superkilde til at indhente viden om, hvad man kan gøre også i det små for at støtte børn, der f.eks. har begrænset erfaring og tilgang til og med sociale relationer og derfor har udviklet det, man kan kalde et koldt hjerte.
Det er en bog, der på rigtigt mange planer, såvel samfundsmæssigt som nærhedsmæssigt, får os til at tænke om en ekstra gang.