Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Jord og hjerte PDF Udskriv Email

jord og hjerte - bog
Vibeke Marx
Jord og hjerte
335 sider
Modtryk

 

En varm, gennemført og gennemtænkt roman. Udover et spændende dilemma er Vibeke Marx supergod til at portrættere mennesker og gøre det i en form, der passer ind i tiden. I korte afsnit og gennem dialoger.
Vi er i 1920ernes Skotland. Vi finder Knud, der er flygtet herover, fordi han har gjort en pige gravid hjemme i Danmark. Her sætter Vibeke Marx scenen for Knuds indre kampe ved at fokusere på de arbejdskampe, der flyver rundt omkring i Skotland i disse tider.
Godt tænkt.
Landflygtighedens vilkår raser i hovedpersonen. Er det selvforagten, såvel den skjulte som iøjnefaldende, vi er vidne til. Kan man på den måde flygte fra sine handlinger og sin fortid? Naturligvis ikke.

Selv om Knud jagter lykken og går efter eventyret, ja så er der noget andet i vente, end det han søger.
Naturligvis. Ellers havde vi jo ingen roman. Det ved vi godt.

Og det ved forfatteren.
Og måske netop derfor er Vibeke Marx i stand til på storslået og skarp vis at give os et portræt af et mennesker, der hele tiden bevæger sih i krydsfeltet mellem ansvar og oplevelsestrang. 

Og DET er noget, vi som læsere kan nikke genkendende til. For det er ofte disse kampe, der raser i os. De modstridende følelser og tanker, der kan lamme os, og som kan simplificeres i noget så simpelt som, at man trænger til en uges ferie alene væk fra familie og så ansvaret overfor den lille, derhjemme, som skal have sin første dag i vuggestuen.

Spændende også at lade handlingen foregå i Skotland, hvor vi får lidt stemninger med om Glasgow, jordreformer, whisky.
Vi får også lidt historie med som f.eks. tiden f'ør Hitler, da Hindenburg vandt valget i Tyskland (men som så senere alligevel blev nødsaget til at indsætte Hitler som kansler. Og så er forfatteren god til at placere banale udtalelser på de rigtige steder, så de ikke fremstår som banale:

Jeg elskede dig fra den første dag, og jeg vil elskerdig, til jeg dør.
Øh, kan man det . . .
Herudover og i en lille parantes er det nogle fine navne, Vibeke Marx har fundet på hele vejen igennem. Flora, Marion, Emma, Benn, Mary Ann, Gideon, Wiliam, Red, Rachel, Mariot.

Op med benene, stil ind på sækkepiber, så har du en dejlig roman der giver noget at tænke over.