Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Magtfulde mikrober PDF Udskriv Email

magtfulde mikrober - bog

Oluf Borby Pedersen
Magtfulde mikrober
320 sider
Politikens forlag

 

Morsomt at læse hvordan et så seriøst og videnskabeligt emne kan blive forvandlet til yderst læseværdigt stof med en frisk og frejdig og også krigsagtig og i hvert fald meget dagligdags retorik, så man forstår, hvad det hele handler om. Ord og vendinger som immunforsvarets hærtropper, spioner der render rundt mellem tropperne, skydeskiver for immunforsvarets tanks, snigskytter og bombefly og mikrobehærens mest potente infanteribrigade.
Det er altså virkelig kostelig læsning.
Forfatteren fører os med en, undskyld udtrykket, forførende og meget pædagogiske metode ind i et fascinerende univers af bittesmå organismer, som vi læsere umiddelbart ikke aner nogetsomhelst om. 
Mens vi som mennesker er bange for bakterier og vira, der kan gøre os syge og slå os ihjel, så er det også en kendt sag, at vi skal passe på overdreven hygjejne og overdreven brug af antibiotika, idet det kan fucke hele vores indre tarmsystem så totalt op, at det kan vare måneder, år, før det kommer på fode igen, efter at man er begyndt at spise fiberrigt igen. (Hvis man altså har gjort det)
Bogen spænder vidt og kommer spændende nok også rundt om en stamme i det absolut indre Afrika, et samlerfolk der hverkend har jeeps eller mobiltelefoner til rådighed, men jager om natten og lever, som de altid har gjort. De har ikke folkesygdomme som vi i den vestlige verden. 
Og Hazda-folket, som det drejer sig om, spiser 100 gram kostfibre om dagen, mens vi i vesten spiser 15.

 

Enhver må jo gøre op med sig selv, hvad der er lykken, mobiler eller kostfibre, men det er kun et af mange fine eksempler på, hvor kompleks et system, vi har inden i os, og hvad det fra naturens side gør for at holde sygdomme fra døren.
Bogen indeholder udover en levende, engageret og glad fortællestil også beretninger fra et bryllup, hvor forfatteren kommer til bords med en noget yngre dame, der vil vide noget om fordøjelse. Og DET er kostelig læsning. hvordan han øser sin viden ud over en stakkels 23-årig, der skiftevis keder sig, lader sig interessere og motivere, alt imens vi læsere på fortrinlig vis bliver delagtiggjort i en viden, der umiddelbart kan virke fremmed og uoverskuelig.
Probiotika, PH-værdier og mælkesyrer, Crohns sygdom og meget, meget mere går vi skam ikke glip af. Så der er bestemt også noget at hente for fagfolket. De skal dog indstille sig på, at bogen her ikke er skrevet med leflen for intellektualiteten eller akademikerne. Men det er høj viden serveret vildt humoristisk for alle, der er det mindste interesseret i vort indre helbred.