Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Fattigsteder PDF Udskriv Email

Fattigsteder I Danmark - Bog

Preben Brandt
Fattigsteder
202 sider
Forlaget Vandkunsten

 

 

 

Man kommer uvilkårligt til at tænke på klassikkerne En rarbarberdreng vokser op samt Bondeknold og Rabarberdreng ved læsningen af dette lille inspirerende værk, hvor man tvinges til at få et sundt syn på, hvordan det også har været og kan være blandt de helt fattige og udstødte i Danmark. 
Forfatteren er gået tilbage i tiden for at finde steder rundt om i Danmark, der fortæller historien om samfundets udstødte og fattige i sidste halvdel af 1800-tallet.
Fattighuse, fattiggårde, kældre og landevejen. Pjalteproletariatet, foramede mennesker.
Det var dengang, men det giver mening at læse bogen, der er forud for den aktuelle tid, men som alligevel kaster lange skygger ind over, hvordan vi kan møde fattige, udsatte og udstødte mennesker idag.
Læs om karlen, hvis boss ikke ville tilkalde læge, da hans ansatte var udsat for en arbejdsulykke, "for det kostede jo penge".
Læs om den første fattiggård på Rømø i 1830 og først 30 år senere på Fanø, hvis lignende fattighuse i Sønderho og i Nordby  dannede model for fattighuse i resten af Danmark.
Læs om de fattige børn, hvis fædre og stedfædre ikke ville vide af dem, og som derfor blev lejet ud af sognet mod betaling for at få husly hos vildtfremmede.
Læs om tiggere.
Læs om datidens indsamlinger til lidt mere anerkendelsesværdige fattige, som man kaldte dem, hvis folk fra det lidt bedre borgerskab på en eller anden måde havnede i uføre. Så blev der samlet formuer ind på nærmest ingen tid.
Læs en masse om hvordan København, og sikkert også store dele af Danmark, fortsat bærer præg af stor ulighed og fattigdom, hvor den lille procentdel af befolkningen, der klarer sig rigtig godt sammen med de 80 procent, der klarer sig almindeligt godt, som dengang holder sig på afstand af de, der klarer sig elendigt, hjemløse, udpræget fattige osv. osv.
Bogen er en god fortælling om det Danmark, der altid har eksisteret, som gør det idag, og som sikkert også vil gøre det i lange tider fremover.
Velfærdssamfund eller ejl.
Bogen er skrevet meget neutralt og objektivt, og det giver vi den også pluspoint for.