Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Krig PDF Udskriv Email

Cover

 

Gorm Harste
Krig
60 sider 
Aarhus Universitetsforlag

 

En fin lille bog om krig set i et globalt, intellektuelt, pædagogisk og menneskeligt perspektiv. Der er mange, gode informationer i bogen, noget man vidste, noget man ikke vidste og i hvert fald noget, der får os til at tænke endnu mere over, hvilke enorme konsekvenser, denne form for fysisk udført politik har.
Der er ingen tvivl om, at Gorm Harste har haft en fest med at skrive denne måske mindste bog, der nogensinde herhjemme er skrevet om emnet, men sikkert også har haft svært ved at begrænse sig og udvælge emner og perspektiver ud af sin store viden.
Det ses, når han f.eks. kalder perioden mellem Andropov og Gorbatjov for overgansperioden. Hvorfor ikke bare kalde den Tjernko-perioden. For selv om Tjernenko ikke fik lov at sidde længe ved magten, så var hans indflydelse temmelig markant, bl.a. sørgede han for at få stoppet anti-korruptionsundersøgelser i det store rige, han lavede kæmpeinvesteringer i landbrug og offentlige tjenester og fik også sat en stopper for de store udskiftninger i det kommunistiske parti.
Forfatteren bringer i visse kredse så de nyheder til torvs, at Cuba-krisen i tresserne blev afværget nærmest med en gratis omgang for USA. USA havde nemlig raketter stående i Tyrkiet, og da disse alligevel stod til udskiftning lovede han at fjerne disse imod, at russerne vendte op på vejen mod Cuba. Vorila.
Så enkel er sandheden dog ikke. Ganske vist foreslog/krævedekrævede russerne den 27. oktober 1962, at amerikanerne skulle fjerne rmissilerne i Tyrkiet. Dette undlod Kennedy så at svare på af ængstelse for, at folk så ville regne USA for svagt. I stedet accepterede man et forslag sendt fra russerne dagen før om, at amerikanerne aldrig igen ville støtte en invasion på Cuba.
Det gik russerne så med på, og en atomkrig var afværget.
At amerikanerne så siden fjernede missilerne som led i en intern aftale, det er en helt anden snak.
Udover faktuelle finurligheder og delvise sammenkogninger/omskrivninger af den dybere sand så er der masser af overvejelser og strategisk tænkning omkring krig og krigsovervejelser som sådan, og vi kommer vidt omkring, lige fra den amerikanske borgerkrig og tilbage i tiden til Frederik den Store og Napoleon den 1.
Overvejelser omkring krig og krigens væsen og de korstoge fra kristne og muslimske sider, der er ført i tusind år, det fylder, og det gør det på en ganske interessant måde.
En nyttig, lille bog at have ved hånden, når der skal lægges op til diskussioner.
Der er nok at tage fat på.