Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

De besatte PDF Udskriv Email

 Elif Batuman
De besatte
250 sider
C & K Forlag

 

Besat af litteratur? Det kan være ganske morsomt. 

Der er så megen sjov og finurlighed i essaysamlingen her, at man godt kan ærgre sig over, at den ikke er tykkere. Mens vi, fristes vi til at sige, venter på det næste fra Elif Batuman, kan vi give et par eksempler: Milleneum-udgaven af Tolstojs samlede værker fylder hundrede bind og vejer lige så meget som en nyfødt hvidhval, eller han fik det ret skidt med russere eller jeg skrev en stiløvelse om Istanbul og en anden om majsbrød eller termomoetre knustes, spiritus frøs til is indendørs og fugle faldt ned fra himlen som sten.

Man kan her ligefrem se foran sig, hvordan den russiske vinter i 1740 har været pænt kølig.

Sådan er det hele vejen gennem bogen. Man klukler og muntrer sig med sproget, der er uovertruffent og forener det litteraturvidenskabelige, der nu og da kan være vel tungt, med det morsomme, barokke og lejlighedsvis naivistiske på en måde, så vi får lærdom om, at mange ting i verden kan blive lettere, hvis vi anskuer det fra en sammenlignelig og lattermild side.
Vi følger forfatterens syv år på studier i Californien, vi følger hende på studietur til St. Petersburg, hvor den jødiske forfatter og dramatiker Isaac Babel levede store dele af sit liv, og vi følger hendes møder med forskellige mennesker, der er lige så dybt optaget, besatte - derfor titlen - af den russiske litteratur som Elif Batuman selv.
Forfatterens styrke er, at hun formår at træde nogle skridt baglæns, væk fra litteraturen, og ud i det profane, således at bøger og det skrevne bliver en del af alting, en del af universet og ikke det parallelbegreb, som nogle forfattere og litteraturforskere opererer med. 
Sommeren i Samarkand har en ganske særlig plads i bogen, vi er til Tolstoj-konference på det gods, hvor han blev født, ligesom vi kommer til sprog- og ortografikongres i 1921, og på prøve i årstal, da nogle af bogens personer lader så tvivl om, hvorvidt Tolstoj har brugt Alice i Eventyrland som inspiration til Anne Karenina. . . . .
Elif Bautmans bog er lige så morsom som IdiotenDen anmeldte vi i marts 2019 her.
I den nye bog lærer vi så tillige på ganske listig, morsom og underfundig vis en hel del om russisk historie.
Fremragende.