Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Vend verden PDF Udskriv Email

Vincent F. Hendricks
Vender Verden
216 sider
Politikens Forlag

 

Det er musikken i sproget, man skal lytte efter, når budskaberne skal tages ind. Ingen tvivl om, at Vincent Hendricks er en fremragende komponist med masser af noder til at fortælle sin uforbeholdne mening om filosofiske og samfundsmæssige emner. Det kan dog ind imellem være ganske svært at holde fast i hans talestrøm og finde dybden i hans meninger, når han f.eks. på TV orkestrerer sine synspunkter og analyser. Det kan virke som om, han taler, før han tænker.
Det går i hvert fald stærkt.


I den nye, fremragende bog fra hans hånd virker det hele så ligetil og så flydende, at vi alle kan være med. Noget af det, der kendetegner bogen er, at tilgangen er ubesværet, og man fornemmer ikke de ophold, hvor der skal tænkes over tingene. Undervejs i bogen tænker forfatteren højt for os, og det er først bagefter, når vi lægger bogen til side, at vi selv kan ræsonnere, om det her nu er noget, vi kan bruge eller ej.
Og det er det for det allermeste.
Det er noget af det, der bør gøre bogen til et hit.
Når ikke, man hører opholdet, tvivlen og tænkepauserne, så bliver det en sammenhængende fortælling og virker ganske overbevisende.
Dybest set sætter bogen spørgsmålstegn ved, om vi er ved at blive væk. Om det moderne menneske har den frihed, som vi har behov for, eller om vi er ofre i informationstidsalderen.
Bliver teknologien listet ind på os, bliver fødderne ganske langsomt og snigende trukket væk under os i lyset af manipulation og information.

  

Hendricks er udover at være en fremragende tænker en rigtig god fortæller, der bruger humoren meget og heller ikke er bleg for at bruge sig selv i kampen for at få os til at indse, hvor meget, vi selv kommer til at overrule og handle ud fra egne interesse - og måske travlhed. At overleve måske som alternativ til at leve??

F.eks. kan han godt finde på at spørge sine elever, hvad det svære var ved den her opgave. Det er der ingen rigtigt, der kan svare på, idet præmissen er noget, der sker oppe i underviserens hovede. Opgaven var ikke svær, hvorfor der ikke rigtigt er nogen, der svarer. Og vupti, så kan Hendricks hurtigt komme videre i sin egen dagsorden.
Hvor kan vi dog genkende sådanne episoder.

 

Eller hvad med den her, når Hendricks egen søn spørger, hvad farmand laver, men ikke mindst: Hvorfor er det så vigtigt . . . .  

 

Så kan det nok være, at farmand skal tænke lidt over tingene. Og ved at bruge sig selv på forskellig vis bogen igennem, får vi læsere mulighed for at finde egne, måske utænkte tanker frem og formulere vor egen dagsorden for, hvordan vi kommer længere ind i vores egen autonome væren.


Hendricks kommer omkring en lang, lang række emner som fake news, polariserede meningsmiljøer, lemminger, lidelse, fællesviden, normer, behovet (og det manglende ikke mindst!!)  for afvigelse fra fællesskabet, og så disker han op med et helt katalog af socialpsykologiske begreber og argumenterer for hvert og et af dem og fortæller en masse om, hvordan de kan have deres ophav i begreber som skyld, angst, skam, vrede, ærefrygt og hvad der ellers sættes i søen af skibe i forsøget på at bevare vor identitet og tilknytning til det hurtige, smarte, det velkendte, etablerede og udviklede.

Vi får klart at vide, hvordan vi er produkter i informationssamfundet, og forfatteren kommer med fine paralleller tilbage til oplysningstiden.


Tydeligvis forsøger forfatteren at få os til at skærpe opmærksomden på, hvordan vi bliver brugt OG bruger os selv i en kamp, som andre inklusive os selv har sat op for os i forsøget på at få os væk fra vor egen livs-dagsorden og på den måde få os til at smadre de mest basale redskaber for at kunne opføre os ordentligt - mest af alt over for os selv.