Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Tante Ebba og revolutionen PDF Udskriv Email

Tante Ebba og revolutionen af Gitta Bechshøft

Gitta Bechshøft
Tante Ebba og revolutionen
236 sider
Historia


En blændende fortælling om Ebba Tramp Bechshøft, der er gift med en direktør i Dansk Russisk Handelskompagni, og som eneste kvinde deltager i en aktion for at få landsmænd ud af den russiske revolution og til Danmark.
Bogen er et sandt vidnesbyrd på, hvad der kan lade sig gøre at opklare og opspore, hvis man er nysgerrig nok og har evne og materiale til rådighed.
Bogen er rigtigt spændende og leder tankerne hen på salig Dronning Dagmar, der også kom til Rusland men måtte opgive alt under revolutionen og endte sine dage i Danmark.
På en eller anden måde er der ofte noget eksotisk over det store land mod øst, og det bliver vi bekræftet i med bogen her, der er fyldt med både billeder af store, russiske herskabshuse, beretninger fra forfærdelige tilstande og direkte mord begået af rødgardister på strejkende arbejdere og en beretning om Tante Ebbas arvesølv, der forsvandt i et nygravet hul i den russiske jord.

Jeg lod mig lokke af det store land med de løgformede, røde forgyldte kupler, den sære mystik og den dejlige musik . .. jeg syntes, at Tolstoj, Tchaikovsky, steppernes folkemusik og Urals ædelstene "vinkede" til mig.

 

Sådan fortæller bogens hovedperson selv om sin betagelse af hele konceptet, hvis man kan sige det sådan, omkring Rusland .

 

Og så kommer vi ellers på noget af en rejse med autentiske fotos af knuste ruder under opstanden i Petrograd 1917, de summende, tyske flyvemaskiner, afbrydelsen af de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Bolsjevikstyret, angst for ødelæggelse af bygninger og varelagre hos Handelskompagniet og billeder af fire sønderjydske fanger fra skovlejren i Sarapul.

Bogen er skrevet, så man næsten er der selv og oplever forfærdeligheder og håb, og den giver os her et århundrede senere en enestående næsten førstehåndsberetning om forholdene under revolutionen.

Han finder fyrst Saltykovs lille, smukke palæ raseret fra kælder til kvist. Alt indbo er smadret, alle værdier er fjernet. Studernes kostbare malerier er skåret ud af rammerne, som derpå er brækket i småstykker og kastet ud over balkonerne. Nu ligger de nede i den forsømte have blandt ukrudt og brændenælder - forgyldt pindebrænde.

 

Gitta Bechsløft kan bestemt redigere og lave udførlige kildeoptegnelser og navnelister over afdøde danskere. Og man bliver imponeret over hele den historie, hun har fortalt os lige fra Hambros Alle i Hellerup, hvor tante Ebbas svigerfar boede, til det tidspunkt, hvor alle ved, at nu skal man altså se at komme hjem til Danmark, hvis man vil redde livet og så til det usikre omkring, hvordan det rent faktisk bliver i Danmark.

En fyldig og yderst interessant udgivelse.