Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Vi er kortvarigt smukke her på jorden PDF Udskriv Email

Vi er kortvarigt smukke her på jorden af Ocean Voung

Ocean Vuong
Vi er kortvarigt smukke her på jorden
288 sider
C & K 


Forfatteren bruger en lang række spot- og genkendelighedspunkter for at få læseren med. Tiger Woods, Cuba, El Paso Daily Times, Dunkin´ Donouts, sex, at kneppe i partnerens hånd, Chopin, Goodwill, en Red Sox-kasket, Neil Young, Union Station i Hartford, The Town Line Diner i Wethersfield, Connecticut River, en 32 kaliber Winchester og alt muligt andet bliver nævnt undervejs i bogen, der er en af de helt store på den litterære scene her i foråret. 
Når genkendelighederne sådan tilfældigt er drysset ned over en udgivelse, og det virker sundt og afbalanceret for historien, så er det altid en god historie. Så er der mere, vi som læsere kan identificere os med end bare lige, hvordan personerne tænker og tror. Så bliver der noget dagligdags over det hele.

Vi er kortvarigt smukke her på jorden er et brev fra en søn til en mor, som ikke kan læse. Brevet afdækker en familiehistorie fra før fødslen i Vietnam, og som fører fortælleren netop til Hartford i Conecticut.

Det er en beretning om den store kærlighed mellem mor og søn, som vi har ganske godt af at læse som alternativ til alle de historier på markedet om brudte forhold i forældre-barn-forholdet. Men før det hele bliver til ægte kærlighed, skal der sættes en masse ord på det, der skete undervejs, og det, der sker nu.

Man kan ikke rigtigt bestemme sig for, hvilken genre, forfatteren tilhører, og hvad det egentlig er for en stil, der gør sig gældende. Det er forståeligt nok, idet han både er forfatter, poet og essayist, og derfor blander han genrene på en helt unik måde, der gør læsningen her uovertruffen, idet han sprogligt rammer os et sted, der ikke normalt bliver forløst ved læsning af bøger.

Der er således tale om banebrydende nytænkning at angribe stoffet på. Den slags bliver plejet og honoreret, hvilket forfatteren da også er blevet ved anerkendelsen gennem adskillige priser.

I bogen bliver vi vidne til psykisk ustabilitet i en familie, fordømmelse, racisme, had-kærlighedsforhold fra søn til mor og forløsning gennem forståelse, og hvordan man gennem ordets vidne og magt forsøger at nå frem til en fred, accept og erkendelse af, at mor nu en gang var sådan, og når man er født af hende, har man det hele inde i sig og kan selv gøre noget ved det.


En terapeutisk skriveproces, kan man også kalde det.

Som vi alle kan lære noget af, såfremt vi har bare en smule udestående med familiemedlemmer eller sågar andre relationer, og hvem har ikke det.

En helt igennem vidunderlig bog med ord, der blomstrer, personer, der danser og miljøer så levende, at ord som romaner og digtning blegner. Det er noget andet, noget langt mere ophøjet. Det er en bog, en udgivelse der hæver sig langt, langt op over meget andet i 2020 og er en af de bøger, der fortjener at blive læst igen og igen.