Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Danske amerikanere PDF Udskriv Email

Danske amerikanere af Jørn Brøndal

Jørn Brøndal
Danske amerikanere
100 sider
Aarhus Iniversitetsforlag

 

Det er ikke meget, Jørn Brøndal skriver om Solvang i Californien. Der er kun det at skrive hjem om, mener han, at byen kan virke, nå ja amerikansk..... Det er så et åbent spørgsmål, hvad han mener med amerikansk. Glitter og glimmer, masser af hoteller, forlystelsespark med farverigt pariserhjul eller bare en udørk, der er opreklameret.

Vi kunne nok have ønsket, at han for læsernes skyld havde defineret lidt mere, hvad denne, lille, ualmindeligt kendte men kedelige plet og altså den gamle danskerby er for en størrelse. I skrivende stund kender vi i hvert fald ingen, der kan få mere en halvanden times tid til at gå i byen. . . .

Når vi nu gør et nummer ud af Jørn Brøndals manglende information om denne for danskere ualmindeligt, kendte lille flække i det amerikanske, er det for at give en kontrast til, hvor vidende og engageret, forfatteren dykker ned i for os ukendte sammenhænge og ting, vi absolut ved meget lidt eller ingenting om, og hvor dygtigt, han har gravet ting frem, som øger vort billede af USA og det syn på de af vore forfædre, som drog ud for at finde lykken.

Det var der langt mere end 300.000 danskere, der gjorde i perioden indtil 1920, og det er denne periode, der har optaget forfatteren.

Forfatteren breder sig ud over både emner og kontinent. Fra West Denmark i Wisconsin til New York og Chicago. Fra fejlslagne eventyr i Kansas til mormonerne i Utah.

Bogen er sprængfyldt med historier og ikke bare historier. Den er en så gylden grube af velvalgt viden og information, at vi tænker, at forfatteren må have haft et voldsomt arbejde med at sortere i sit omfangsrige materiale.

Der er historier om politibestikkelser. Om dansk-amerikanske aviser. Om begivenhederne i Pleasent Valley. Der er historier om danske menigheder og brodersamfund. Om præriejorden i Ellis County, hvor Buffalo Bill og Wild Bill Hickok havde haft deres ridt. Vi får viden om de store ocenangående dampere, en af dem direkte fra København til New York, og baggrundshistorier til, hvorfra de store jernbaneselskaber i USA fik skrabet penge sammen til det store jernbanenet, nemlig ved at sælge den jord, de havde fået i gave af den amerikanske regering.

Og ikke mindst får vi beretninger om folk, der drog ud, idet den økonomiske situation i Danmark i slutningen af 1800-tallet begyndte at gå mere og mere udfordrende, og vi får noget at vide om begrebet the melting pot og den pluralisme, der kom til at få enorm betydning i integrationsprocessen i USA særligt ide år, hvor den ridligere præsident Roosevelt tordnede med sit budskab om 100 procents amerikanisme og ikke noget med en europæisk-amerikansk identitet.

Racismen, den latente og den direkte, er lidt mindre opløftende læsning, og der var meget blandede udtalelser fra dansk-amerikanere, som følte sig noget mere værd end mange andre, fordi de mente, at det var islandske vikinger, der havde opdaget Amerika længe, længe før Columbus. Hvilket så førte til, at man mente sig berettiget til at inddele indvandrerne i rangorden. 

Den slags har forfatteren også fundet frem.

Med meget andet fremragende materiale, som ledsaget af nogle fine billeder og illustrationer er blevet til en helstøbt bog om de af vore forfædre, der drog mod vest.