Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Grøn af misundelse PDF Udskriv Email

Grøn af misundelse af Jill Byrnit
Jill Byrnit
Grøn af misundelse
144 sider
Plurafutura Publishing 
 
Forfatteren, psykolog, kommentator og forsker og tidligere medvirkende i Manipulator, har skrevet en bog om vores allesammen trængsler ved at forsøge at nå både det overkommelige og perfekte i det liv, der leves nutildags med de instinkter og følelser, vi er født med fra forne tider, og som så skal leve op til livet i de moderne tider. Med stor chance for at mislykkes med en masse, hvis man på en eller anden måde ikke undervejs ændrer kurs og begynder at anskue tingene realistisk og på en naturlig måde. Sådan skriver hun det ikke, men meget bedre og med både varme og indsigt og masser af glimt i øjet.

Man kan godt blive lidt træt af, at hun har valgt at citere mere end 40 år gamle undersøgelser. Ingen tvivl om, at de kan være evigt gyldige og i hvert fald stadigt er gældende. Der er dog sket så meget siden 1978, at man må antage, at det med lidt research ville have været muligt for forfatteren på mere aktuel vis at kunne finde resultater, der ville underbygge de issues, hun dygtigt har fundet frem.

Vi undrer os også over, at hun fortæller om anekdoter fra eksempelvis 1998, hvor Kunsthallen Charlottenburg i sin Forårsudstilling solgte en række malerier til en virksomheds kunstforening, der fandt malerierne overordentligt spændende. Og så viste de sig at være malet af en fem-årig.

Naturligvis et spændende eksperiment, ligesom forfatteren nævner et tilsvarende eksperiment med violinisten Joshua Bell, der spillede på en metrostation for håndører, uden at mere end en enkelt bemærkede, hvem han var.
 
Ekseperimenterne skulle vise verden, at de ukendte kunstnere ville have noget sværere ved at slå igennem, og at vi som forbrugere er styret af et offentligt anerkendelsesprædikat.

Og kogt ned til noget, vi alle kan forstå. Ville vi være i stand til at skelne en dyr vin fra den billige, hvis ikke vi kendte til priserne?

Og sådan bliver bogen iøvrigt ved med at citere en række eksperimenter om, at folk, der tror, de drikker en dyr energidrik, er i stand til at samle flere puslespil end folk, der får en energidrik, de mener har været på tilbud.

Interessant nok. 

Interessant er også Jull Byrnits hypoteser om parforhold, hvor hun fortæller om afvisningsprolematikken, og hvordan vi gør os så megen umage med at tolke partnerens eventuelle mislyde overfor parforholdet generelt og lyde i særdeles som afvisning, men hvordan man så i løbet af 17 timers undervisning i positiv kommunikation kan få skilsmisseraterne ned.

Igen henviser forfatteren til undersøgelser, der er "ages old", som man siger; i dette tilfælde John Gottmanns kendte undersøgelse fra firserne eller halvfemserne, hvor han i løbet af et kvarter med ufatteligt nøjagtighed kan forudse, om et par vil gå fra hinanden.

Det er muligt, en sådan undersøgelse vil være ny for nogen. Men for os, der er vant til at læse stakkevis af psykologi- og udviklingslitteratur, tænker man najjj nu igen.


Man kan også blive træt af, at hun gentager en undersøgelse, som en australsk sygeplejerske er blevet citeret for i utallige skrifter og bøger verden over, om hvad folk fortryder på deres dødsleje. At folk eksempelvis fortryder, at de ikke var mere sammen med deres kære. Eller at hun graver undersøgelserfrem fra 2002 og 2007, der som vi nævner tidligere, ganske vist er gældende endnu, men som altså ikke klæder en bog udgivet i 2010.

Ikke at det ikke er korrekt og fortsat gældende. Men altså . . . lidt mere nyt, ikke sandt . . . 

Når det så er sagt, må vi retfærdigvis konstatere, at Jill Byrnett med sin bog har formået at skabe et redskab, der absolut kan bruges som debatoplæg i såvel vennekredsen som i parforholdene.
 
Bogen er opbygget af ialt 24 essays, som i andre udgaver har været bragt i Berlingske Tidende.
 
I klummerne, og nu altså i bogform, har hun samlet en stor del af sin perspektivering af udfordringerne for det moderne menneske.

De er sjove, varme og underfundige. Hun har en god skrivestil og inddrager såvel filosofiske betragtninger taget fra litteraturen og henvisninger til citater fra berømtheder, som har en metaforisk relevans til det skrevne.
 
Hun skriver om perfektionisme, ferielykke, alder, brudte løfter, tankeforstyrrelser, uretfærdig behandling, abnorm brug af Facebook, forandringsparathed, at lykke og ulykke ved at vinde større beløb, tillid til fremmede (og efter vores mening er del altså hel gal her med en undersøgelse fra 1975, men det er jo en smagssag) .

Alt andet lige er her tale om en bog med stor tyngde og relevans for alle, der lever i et moderne samfund, og som har en interesse i at finde sammenhænge mellem deres naturlige instinkter og så de udfordringer, vi som mennesker bliver stillet overfor.