Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Den nordiske mands hævn PDF Udskriv Email

Den nordiske mands hævnaf Sofie Jama

 

Sofie Jama
Den nordiske mands hævn
432 sider 
Politikens Forlag

 

Der er nogle spøjse ting, man kan sætte spørgsmålstegn ved i murstensromanen her. Kan det lade sig gøre i en nøglebar at få lavet sig en kopi af en nøgle på ti sekunder; - fra originalen bliver overdraget indehaveren, og til han afleverer kopien? Får man deciderede priser for undersøgende journalistik, og hvilke priser? Går der ikke lidt mere end fem sekunder fra klart vejr til et skybrud. Fem sekunder efter de trådte ud af galleriet, kom der skybrud. Gaderne og fortovene blev pludselig levende. Forfatteren har her vist overset, at fortovene hører med til gaderne og nuancerer ikke i fortove og kørebaner.
Lidt mere research og gennemskrivning kunne dele af bogen godt trænge til.

Et kridthvidt overklasse-kartoffel-kvarter på Frederiksberg. Hvor mon det ligger? Har forfatteren været på reseach her eller hvordan lige . . . 


Nedløbsrørene sprøjtede tykke stråler ud over fortovene, som om alle bygningerne var midt i en kæmpemæssig orgasme.

Det ordvalg er til gengæld noget, vi forstår, og særligt fordi romanen rigtig meget er tunet ind på sex. Og når man læser den, så skal man være indstillet på, at der er direkte sex på mange af siderne og masser af indirekte sex på mindst hver anden side.
På den måde virker den som en flot afspejling af den udfordring, mange mennesker har; nemlig trangen til at få udløsning for et enormt og nogle gange abnormt sex-behov, uanset om man er i parforhold eller ej.
At man ser sex overalt, at man kan få erotiske fantasier og forestillinger, hvor man går og står, at man kan blive opstemt bare man ser en fræk bagdel på gaden og skal skynde sig hjem for at hygge sig.Der er masser af knep, usandsynlig sex-debut i et klasseværelse (der var den med sex igen) jalousi, Christinia, Ungdomshuset på Jagtvej 69 (straks her får vi associationer til en fræk 69er), der er frække tanker om at snage i andres dagbøger og hemmeligt befinde sig i en andens lejlighed og hygge sig i en fremmeds seng, der er snak med det guddommelige med bøn om tilgivelse, når der går for megen sex i den, der er hentydninger til folks parallelliv, og så er der masser af snak om, hvad ægteskabet er, hvad det giver, og igen, hvad mænd i ægteskabet er for nogle dovne hunde.

 

Romanen handler mere om den sex, der er en konstant undertone, og som helt sikkert er noget, der vil sælge budskaber om knudemænd uden empati, som bogen også refererer til.

 

Bogen vil meget og giver meget. Spørgsmålet er, om det ikke er i overkanten, og at den ikke ved tæmning og ved rationalisering af handling og gloser vil kunne give læseren endnu mere. Der kører to forskellige handlinger i bogen; måske mere. Og det KAN være svært at holde styr på.  En del af bogen handler om den troende muslim, Sara, der har et ægteskab bag sig, og nu ikke længere har fod på hverken kærlighed eller seksualitet, hvilket der kommer nogle bizarre situationer ud af. Bogen handler også om efterforskeren Olav, der bliver involveret i en mystisk sag, hvor højtstående mennesker modtager afskårne menneskekropsdele med posten. Olav er også seksuelt underernæret, og læseren tænker så, hvem er ikke det, og alligevel finder forfatteren helt sin egen sammenhæng mellem Sara og Olav.

Lige søgt nok.

Bogens store værdi er den naturlighed, hvormed den beskriver folks seksualitet. Og på sin egen måde bekræfter, at mange af os har det svært med den, men at man ikke behøver føles sig sært tilpas med den; - at tænke på sex en hel masse gange i døgnet, og at tilfredsstille os selv på de i samfundet mest mærkværdige måder, det har man ret til, og det kan ovenikøbet give noget på det personlige plan; individets måde at klare sig igennem et moraliseret samfund på.

Og så kommer den mellem linjerne direkte og indirekte med nogle gode oplæg til diskussioner: Folk frygter hinanden, tingene foregår i hemmelighed, kvinder har nogle ophøjede kvaliteter, som mænd ikke besidder. Eller hvad med den her: Lesbiske kvinder længes dybest set efter en stiv pik.

Sådan nogle vigtige, nærmest samfundsvigtige forhold kommer bogen omkring. 

Set med de øjne er det værd at pløje sig igennem en 432 sider stor roman. Og kan man så få en fræk fantasi med sig på vejen, gør det jo ikke noget.