Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Kongelige portrætter i 500 år PDF Udskriv Email

Kongelige portrætter i 500 åraf Thyge Christian Fønss-Lundberg

Thyge Christian Fønss-Lundberg
Kongelige portrætter gennem 500 år
200 sider
Frydenlund

En meget dejlig, smuk og levende bog, med portrætter og ledsagende tekster af konge- OG dronningerækken - gennem 500 år.

I forordet kan forfatteren og kunsthistorikeren ikke dy sig for at takke hans forlæggere gennem tiden, der i modsætning til mine univervisitetsprofessorer kunne se potentialet . . . 

Det kan man jo så trække lidt på smilebåndet af. Mest af alt at det er nødvendigt med et lille opstød i så fin en bog.

Nuvel, det er jo så kommet vi andre til gode, at diverse forlæggere og nu Frydenlund har begavet dronningen i anledning af hendes 80-års fødselsdag med flotte portrætter af hendes forgængere i embedet, og som videre har kunnet se potentialet i at begave Danmark og engelsktalende i at dykke ned i udseendet på regenterne og deres famile.  Vi bliver inviteret indenfor i deres gemakker, deres liv og deres levned på en rolig og fortrolig måde.

Selv om man evt. kan sin kongerække, så har man ofte ønsket at kunne sætte billede eller illustration eller maleri på Kong Christian den 1. og hans omgivelser ELLER dronning Sophie Magdalene af Danmark og Norge.

Hvad et opslag på side 26-27 så i virkeligheden skulle have været fyldt ud med, den kan vi ikke gætte; på begge sider er det hovedløse, men ellers udmærkede billeder, dels af Konge Frederik den 9. og Christian den 8. -, hvor iøvrigt samme billeder er gengivet i deres helhed senere i bogen.
Det er så også det eneste, vi undrer os over i værket, der virker både helstøbt, harmonisk og gennemarbejdet. 

Det er ikke farverige og store malerier det hele, selv om der er mange og fine af slagsen spændende fra Thomas Kluge til Vigilius Erichsen. Vi får også glimrende udtryk for de enkelte tidsperioder, i tøjvalg som smykker, og også eksempelvis i form af sølvmønter fra 1524 med Kong Frederik den 1. samt en guldmønt fra 1532, med samme konge og begge udlånt af Nationalmuseet. Herudover finder vi flere spændende møntportrætter i bogen og også Kong Frederik den 3. af Norge på gouacher på papir. Der er flotte træsnit af Kong Christian den 3. af Danmark og Norge fra 1550, og der er også en stort helsidebillede af Jim Lyngvild og Joachim Jensens buste i fiberglas af Dronning Margrethe fra 2019

 

Teksten til de respektive malerier er meget personlig og benævner de enkelte regenter fra en livsglad atlet  til Danmarkshistoriens mest populære konge . .,eller mistede Danmark ikke blot en af sine mest tolerante og begavede monarker, men også et positivt og nysgerrigt menneske . . . og meget mere i den dur. 

 

Vi kan også læse, at oversættelsen af bibelens oversættelse til dansk var en ganske bekostelig sag, der med et antal udgivne eksemplarer på 3.000 stk. for 5 rigsdaler pr. stk. svarede til prisen på en ko. Det skæppede godt i kassen hos kong Christian den 3., der var en modeinteresseret herre, der fulgte trends fra de store udenlandske hoffer.

Trykpladen af sølv er mirakuløst nok overlevet til vore dage og opbevares på Det Kongelige Bibliotek.

Så får vi også at vide, at Frederik den 2. og hans kavalerer var berømte og berygtede langt ud over Danmarks grænser for deres indtag af alkohol, hvilket biskoppen, der begravede ham, da også mente var skyld i hans død.

 

Naturligvis tager bogen os med i hånden helt op til vore dage. Bogen fortæller i hvor høj grad tiden under Dronning Margrethe har ændret ikonografien omkring kongefamilien, hvor forfatteren fortæller, hvordan kjoler, frisurer og smykker lægger sig i spændingsfeltet mellem meget private og meget officielle portrætter; klædt på til at kunne levendeføre rollen som dronning foran den forventningsfulde verden.

 

Vi havde ikke forventet os noget af bogen. Men havde vi forventet os noget stort, så er forventningerne blevet indfriet til fulde. Det her er en pragtfuld bog og udover portrætterne endda med en flot stamtavle bagest. 

Kildematerialet har været overvældende og meget, meget tæt på inderkredsen, som også ser ud til at have medvirket. Hvilket giver bogen absolut tyngde og meget stor værdi.