Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

På date med en morder PDF Udskriv Email

På date med en morderaf Anna Ekberg

Anna Ekberg
På date med en morder
352 sider
Politikens Forlag

Det er spøjst her i 2020 at stifte bekendtskab med ordet rutebil. Den troede vi forlængst var afskaffet og i det mindste blot erstattet med en bus.  Spøjst er det, fordi det er det eneste ord i bogen, som har verbale associationer til noget fortidigt.

Det skulle da lige være for vejnavne og lokaliteter i særdeleshed i Århus. Geografi og spotpunkter strør forfatteren (forfatterne) om sig med og bruger tricket med genkendeligheden, og at folk skal vide i detaljen, hvor det hele foregår. Skabe tryghed og invitere læseren med indenfor i et velkendt univers.
Det er næsten for meget.

Journalisthøjskolen, Mols Bjerge, Lille Torv, Fåborggade, Den Permanente, Magasin, Guldsmedgade, Café Ziggy, Dee dees, Skolegade, Ringgaden, Øst for Paradis, Ø-gade-kvarteret, Lille Torv, Aros, Bispehaven, og så lidt kendt musik, fra Himmelhunden til Love Me Tender, Forever Young, lidt Värmland, lidt Rom, Fuhr Bryghus, Rio og lidt Guatamala.

Jo tak, vi kommer da rundt.

Forfatterne rækker også hånden ud til de lidt mere samfundsbevidste ved at lade personerne i romanen lufte holdninger som, at ikke en eneste motorvej i Jylland er bygget, uden at der ligger mere bag, end offentligheden er klar over, og lader Margrethe henkastet fortælle, at tingene er større og værre, end man tror, og at politikere sjældent arbejder på egen hånd, når de indgår studehandler eller spreder løgne. Og de rammer endda lige lukt ned i et af tidens store debatemner ved at lade den aldrende journalist, Margrethe Zabell, sige:

Knep dig til sandheden. Du er en lækker pige. Brug din krop. Eller tru dem med bål og brand. Eller med tæsk. Jeg har engang truet et røvhul i Sundhedsministeriet med et tæskehold, hvis han ikke hostede op med den rapport.
Nu og da hedder hun bare Margrethe, andre gange Margrethe Zabell.
Det kan godt virke irriterende.

Når det så er sagt, så ER bogen  spændende. Lad os bare bruge klichéen: Man sluger den.

Den handler om journalisten Iben, der mister sin lillesøster, Cecilie, som var stewardesse. (Her er også noget velkendt fra år tilbage, hvor en stewardesse blev myrdet på et hotel i København). Romanens Iben er dog forsvundet fra et kolonihavehus, der ikke bringer politiet brugbare spor. Bortset fra at de kan fortælle, at Cecilie sandsynligvis er blevet myrdet og mere end antyder, at mordet var af gensidig, seksuel karakter.

De er dog efter længere tids efterforskning ved at henlægge sagen, mens storesøster Iben har det rigtig dårligt med sådan at have mistet sin lillesøster. Og ikke mindst over ikke at have taget sig tid til at kende hendes forskellige sider rigtigt. Så dårligt at det påvirker hendes ægteskab med Konrad, der efter et år mener ligesom myndighederne, at nu må hun altså se at komme videre.

Men Iben ønsker sagen opklaret og indleder sin efterforskning på egen hånd -, og krop så at sige.

Og så ser vi en Iben på jagt på nettet efter sex-partnere, der kunne matche en profil, og som på Tinder og Scor bringer hende i kontakt med en seksualitet, der har oplagte muligheder for at vågne i hende. Som bringer hende ukendte steder hen i sig selv og også geografisk som f.eks. i en swingerklub. Det bringer også læseren visse steder hen i tanker, fantasi og lyst, skulle vi hilse og sige.

Vi må erkende, at Anna Ekberg, lad os så kalde dem det, har skruet en superthriller sammen, ja for det er ikke bare en krimi, det er en thriller med et godt udtænkt plot, der langsomt og elegant og alligevel åh så hæsblæsende, ivrigt og drønspændende sniger sig hen mod en forløsning.

Flot arbejde, gode idéer, kreativ tænkning.

Pyh, siger vi bare. Det er sjældent, vi bruger den her vending. Men vi glæder os til næste gang, der kommer en bog fra den efterhånden berømte duo. De kan altså noget. Hjertet begynder at hamre. Både af det thrillermæssige men også af det sensuelle og seksuelle som bliver serveret i, på og mellem linjerne.