Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Hvordan man redder en lemming PDF Udskriv Email
Hvordan man redder en lemmingaf Nikoline Werdelin
Nikoline Werdelin
Hvordan man redder en lemming
415 sider
Gyldendal 
 
Der er så mange, spændende spot-punkter i bogen her. Spots man kan nikke genkendende til, som har omsluttet en, som man har i sit DNA, veje man har færdedes på, episoder man selv kunne have været i.  Den identifikationsmodel er dejlig og meget sigende for Werdelins roman.

CBS, Frederiksberg Alle, Smallegade, Frederiksberg have, International Økonomi, iværksættere, dådyr, Odder, Det lille hus på Prærien, møde om besparelser, PTSD, Bradley Cooper, Cape Town, mini-zoo, utroskab, blowjobs, familieproblemer, Sankt Petersborg, plejehjem i Nørre Vilstrup, Earl Grey, Berlingske, Chelsea, Chesterfield,. Lauritz.com, bed & breakfast ved havnen, der hedder Tides By The Sea. . . .  .

Der er identifikation og spotpunkter for enhver smag.

Det er ikke fordi, alle disse steder og udsagn og emner er enestående eller har værdi i sig selv eller er epokegørende opfindsomt til en roman.

MEN det er helheden, måden det er flettet ind i historien på, eller rettere historierne. Det er det, der gør det en fornøjelse at læse bogen. 

Det kan tænkes, vi er påvirket af forfatterens tegne-metier gennem mange år. Så må det være sådan. I hvert er det lækkert at kunne leve sig totalt ind i bogen og så at sige stå ved siden af dens personer, mens de lever.
 
Sikke dialoger, sikken varme, sikken kreativitet.

På en helt skæv, skrå, og på den helt fede mådes betydning af disse gloser, tager hun menneskehedens problemer under behandling. Det kunne være, som det står bagpå bogen, ensomhed, frihedstrang og mulighederne i det tilfældige møde; og om valget mellem tryghed og oplevelser.
Det KUNNE det være, og det er det også.

Men det er langt, langt mere. MeeToo, teater, klimakamp og CO2-udledning, bevarelse, undergang og ud/afviklling af naturen, behovet for at være lidt af en særling og eneboer ude i den barske natur, sex, kærlighed, selvmordstrang. . . 
 
Vi møder i romanen fem personer, som hver især har så mange tilgange til og fragmenter af det moderne samfund, at vi har hele paletten af menneskeheden inden for rækkevidde.

Vi møder Gunhild, Nicolas, Inge, Heidi og Hans, der hver især gør det bedste, de har lært i alt, hvad de gør. Man gør ikke altid, hvad man gerne vil, og omgivelserne forventer, man gør det, fordi man har lært det, fordi man er opdraget til det, fordi det er tryggest.

Når holdningerne truer, og omgivelserne truer, så gør man det, man er bedst til.

Familien som kerneværdi bliver der også stillet spørgsmålstegn ved, finurligt, flot og ikke finito, for Werdelin har alle dage stillet spørgsmålstegn ved den værdi, omend hun ikke har det endelige facit. Man må eksperimentere.

Det bliver der søreme også gjort af persongalleriet her. Vi griner af deres påfund, holdninger, evner, og vi griner MED dem, fordi vi kan genkende os selv i; - undskyld hvis vi fornærmer nogen, dem allesammen.