Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Verdens bedste ideer PDF Udskriv Email

Verdens bedste ideer og et par sygt dårligeaf Jacob Riising

Jacob Riising
Verdens bedste ideer
192 sider
Politikens Forlag

  

Hvordan blev spejlet opfundet? Ganske enkelt. Først spejlede man sig i vulkansk glas, senere fade af messing eller andet metal, der så blev poleret. Tidligere igen var det vandbassiner med stillestående vand til at spejle sig i. Og nu kommer en Riising-twist:

Problemet kom dog, når man forsøgte at hænge dem op på væggen i et badeværelse. Der blev nemlig straks meget vådt på gulvet, og ens spejlbillede var som ved et trylleslag forsvundet.

Og som bonusinfo får vi at vide, at spejlet kommer fra samme idemand som bagepulver og kunstig babymælk.

Bogen kombinerer viden med humor. Godt fundet på.

Eller hvad med rulleskøjten.

Først var skøjter lavet af knogler fra dyr og blev spændt på fødderne, hvis der f.eks. skulle jages på en frossen sø.

Så kommer Riising-kommentaren ind imellem den eksakte viden:

Ingen stenaldermand er dog nogensinde blevet set på rulleskøjter, måske fordi de havde deres liv for kært og ikke turde tage chancen med noget så trendy og moderne som hjul.

Videre fortæller Jacob Riising om det første patent på et par rulleskøjter, der blev givet til den belgiske opfinder John Merlin i 1760.

Og så fortæller Riising anekdoten om, at John dengang selv skulle stå for præsentationen af den, endda foran et stort, fint publikum, hvor han kom trillende ind på en scene spillende på en violin. Folk var imponerede, men ved et uheld trillede John så ned fra scenen og direkte ind i et stort spejl, der splintrede i tusind stykker. 

Hans styrt gav ikke bare syv års ulykke for John, men også 63 års ulykke for rulleskøjten. Først i 1823 finder en englænder på en idé, han kalder rolitoren. Og igen først i 1863 begynder den rulleskøjte, vi kender idag, at vinde frem. Det var nu en amerikansk opfinder, James Plimpton, der forsøgte at regne ud, hvordan man kunne trille med hjul på sine sko.

Og igen som bonusinfo får vi at vide, at vi kan imponere vores sløjdlærer ved at rose hans slidte skovmandsskjorte og smækbukser og sige: "Til at begynde med var rulleskøjtehjul lavet af træ fra tyrkisk buksbom. Senere blev nordamerikansk ahorn og eg brugt".

Jacob Riising kommer rundt om rigtig mange opfindelser, hvor vi udover en eller anden form for nyttig viden også får gode historier at fortælle ved middagsselskabet.

De sociale mediers opståen får f.eks. grundig behandling, ligesom softice, plaster, lommelygten, fly, dynamit, batteriet og meget, meget mere. 

En god julegave til ungerne, idet der er tilpas mange illustrationer, og alting skrevet med pænt, store bogstaver. Og vi andre har bestemt god grund til at læse med for at få måske ny viden ind med et godt gran humor.