Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Kampzonen PDF Udskriv Email

KampZonen af Ines Geipel

Ines Geipel
Kampzonen
298 sider
Jyllands Postens Forlag

 

 

 

 

Forfatteren kombinerer med denne udgivelse forskellige genrer. Erindringsroman, biografi, faglitteratur. Godt tænkt og godt serveret. Der er kommet en ualmindeligt spændende bog ud af anstrengelserne. Ines Geipel lader sin altvidende fortæller berette om opvæksten i en familie fyldt med trykkende stilhed og vold i tiden før murens fald, og som dog når at flygte til Vesten inden.
I glimt og flashbacks får vi den grumme beretning om tiden for mange år tilbage i Østtyskland, men samtidig reflekterer hovedpersonen over, hvorfor radikalisering, undertrykkelse og had i stigende grad optager mange landes regeringer i Vesten, som jo skulle stå for frihed og udadvendthed.

Måske er sådan noget en eksportvare??


I sin granskning og fremstilling er forfatteren meget poetisk og visuel. Og vi får meget malende og talende beskrivelser af det sprog, som DDR-befolkningens herunder musikere og forfattere talte regimet imod med.

Samtidig sniger der sig store, litterære vendinger ind i bogen:

Erindringer har noget ubøjeligt i sig. Ofte raser de videre i form af en rå, utilsløret drøm. Jeg kan huske vores skoleudflugter til utallige sovjetiske kaserner, vores symboler, vimpler, halstørklæder, blomster, vores instuderede sentenser: Vi er stolte. Vi lover. Vi kæmper for lykken. Jeg kan huske skarpt oplyste kæmpelokaler, spejlglatte gulve, klemtende balalajkamusik, hymnerne, patossen, de stadig lysere og på russisk vis opadgående melodier, den forunderligt overdrevne heroisme ved det altsammen, lugten af hvidløg ind over bordene, men frem for alt vores kronragede sovjetiske helte. Purunge soldater. Vi skyndte os at stikke vores blomster og vimpler i hænderne på dem. Foran os stod de tristeste mennesker i verden med enorme, brændende øjne. Hvordan skal man nogensinde få sådan noget ud af tankerne.

 

Så bliver det vist næppe mere malerisk.

Sådan er det hele vejen igennem. Flot sprog, farverige - og uhyggelige - passager, refleksioner over generationers skæbne forud og bagud, afspejlingen af tysk historie, hvor er Tyskland i det hele taget på vej hen. Det autentiske bliver parret med erindringsglimt og det litterære på en måde, så det ikke bliver mere spændende, samtidig med, at det en indsigt i det store rige syd for grænsen, såvel i fortid som i nutid.

Udartet, asocialt, styret fra Vesten er nogle af de gloser, der blev anvendt dengang for at forhindre ungdomsorganisationer i at brede sig. Bands blev opløst, musikere fængslet.

Sikke en verden. Ikke langt fra vores. Ikke langt fra vores tid. Hverken i rum eller geografi.

En fremragende bog. Dygtigt håndværk. Klasse.