Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

De sidste fiskere PDF Udskriv Email

De sidste fiskere af Lars Bo Kirk

Lars Bo Kirk
De sidste fiskere
272 sider
Politikens Forlag

 

 

 

 

Det her er et stykke imponerende danmarkshistorie. 
Engang var vi en højt profileret fiskerination. Barske, stolte, vejrbidte mænd gik på havet, mens konerne ventede nervøst derhjemme.
Fangede fisk til os, kæmpede mod elementerne, og i bælgmørke nætter samler besætningen sig og skutter sig og er usikre på, om man overhovedet når hjem.
Blåvands Radio og redningsskibe var centrale dele af fiskernes liv, hvor alle havde hørt om familier, der havde været i overhængende fare for at miste mandlige medlemmer -, og som gjorde det.
Sådan et stof er bogen her gjort af. 
Vi får hele historien om ungdommeligt mandsmod, hårdt arbejde, orkaner, fiskeriblokader som søndagsudflugter, Poul Dalsagers haste-hjemrejse fra Rom, Kent Kirks entré på de bonede gulve, - og en minirundvisning i Esbjerg, hvor vi kommer en tur ud af Hjerting Strandvej, ind i Frodesgade, forbi Gormsgade og Blomsterhuset, Torvegade, Spangsbjerg Kirkevej pg Peder Gydesvej.

Esbjerg hører så absolut til i særklassen for Danmarks fiskeri, og mens vi bogstaveligt i bogen og billedligt i ånden bevæger os igennem havnebyen bliver vi mindet om, hvordan verden så helt anderledes ud for blot 20-30 år tilbage.

 


Bogen er nærmest skrevet som en roman med fine persontegninger af eksempelvis Kent Kirk og sensommersol hin julidag i 2019. Og den er proppet med gode dialoger og citater fra retssager, møder og andet, der har været diverse ankre for fiskeriet gennem tiderne.


Man bliver nærmest rørt over visse passager, da fortællingen i bogen når omkring 90-årige Brynhold Kirk, der elskede sin mand og børn til det grænseløse og nu ligger begravet ved Zions Kirke i Esbjerg.

En ganske fascinerende rejse gennem et stykke lokal- kultur- og erhvervshistorie. Fra den spæde start for 150 år siden og til dagens fiskeri, der er underlagt reguleringer systemer - og kvotekonger.

En vigtig bog i forståelsen af et hæderkronet erhverv i Danmark