Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Et stykke af tiden PDF Udskriv Email

 

 

Et stykke af tiden af Benn Q. Holm

Benn Q Holm
Et stykke af tiden
352 sider
Alpha


Det er altid givende at læse romaner med afsæt i virkelighedens tidslommer, og om steder og byer, man kender til. Et sted man har hørt om eller spadseret rundt i eller kender nogen, der elsker at være der.
Sådan er det med denne bog, der på alle måder afspejler minderne fra en tidslomme i halvfjerdserne, hvor verden på mange måder var anspændt og koldkrigstruende og Rote Armee-rædelsvækkende. Men hvor kreativiteten og kærligheden og seksualiteten og musikken også blomstrede for fuld udblæsning med nye toner i ord, musik og handling over hele Europa.

Vi befinder os i bogen i Berlin, hvor den unge arkitektstuderende Ben ankommer fra Canada for på stipendium at tilbringe et år på byens tekniske universitet.
Han bliver logerende i Pension Daxer i Charlottenburg og får et særligt venskab med forskellige typer som f.eks. en kunstner ved navn Vicky Klein, og så opstår der ud af det blå et stævnemøde med Sabine Gatzviller, en forførende pige, der giver et stød i Ben ved det første klem.
Og hun kan så fortælle Ben, at David Bowie ifølge rygterne er ved at indspille et album ved muren og bor i et luksusharem, mens Ben så kan fortælle hende, at han rent faktisk bor i Hauptsrasse i Schöneberg. . . .

Bogen er god, lad det være sagt. Menneskelig dyb, læseværdigt varm. Og meget troværdig. En middag på en restaurant er ikke bare en middag med to isolerede mennesker; der sker noget omkring dem, noget vi alle har oplevet, når vi har været ude. Det trækker ind ad døren. Nogen snakker lidt før højt.

Og her i bogen får vi detaljen:

Tjeneren sendte Sabine et flirtende blik, inden han gik med deres tallerkener. "Sådan en nar. Hvad bilder han sig ind", sagde Savine.
"Det må du sgu nok sige". Ben rystede på hovedet. "Hvor kom vi fra?".

Sans for akuratesse og detaljer og god stil i opbygningen af episoder.

Det er lige før, læseren kan anvende bogen som vejviser, hvis man skulle have glemt den på sin tur til Berlin. Udover et fint oversigtskort over byen indeholder den også en næsten uudtømmelig kiste af gade-, plads- og kvarternavne, lige fra Potsdamer Platz, Theater des Westerns, Fasanen- og Kantstrasse, pladsen ved Zoo, Hauptbahnhof, kunstnerværtshuset Diener Tattersall, Savgny Plarz, Bleibtreustrasse, og hvad vi ellers har. Det er næsten for meget at skulle forholde sig til alle de location droppings, men man kan ikke lade være at imponeres over forfatterens research, og man kan heller ikke lade være med at google de forskellige navne og se, om hotellerne og cafeerne og de forskellige gader eksisterer endnu. På den måde ansporer bogen til, at man næsten selv kommer på rejse.

Og på rejse kommer man både indvortes og udvortes. I geografien i en spændende by i Europa og invortes kommer vi på rejse tilbage i tiden, til en ungdom hvor vi selv var enten studerende eller bare på vej og tog afsæt i livet ud fra de første, spæde forsøg med relationer, musik og kærlighed.

En givende roman.